Demokratska zajednica Mađara Hrvatske udruga Batina je postala nositelj kulturnog života u Batini

Dana, 01. Ožujka 2019. godine Demokratska zajednica Mađara Hrvatske udruga Batina održala je svoju izvještajnu godišnju skupštinu, na kojoj je obavijestila svoje članove o provedenim programima i obračunatim financijskim sredstvima u 2018. godini.

Predsjednik udruge Tibor Virag predstavio je plan programa za 2019. godinu sa projekcijama za 2020. i 2021. godinu, a dopredsjednik Šandor Šipoš planirani finacijski plan. Udruga planira održati svoje tradicionalne manifestacije kao što je Dan naselja Batina koja će se odvijati sredinom svibnja s obilnim kulturnim programom i u okviru koje će se održati fišijada međunarodnog karaktera, te natjecanje u sportskom ribolovu. Berbena svečanost će se odvijati sredinom listopada uz prikazivanje starih batinarskih običaja te nazočnost brojnih KUD-ova iz Hrvatske i inozemstva.  Osim toga namjeravaju organizirati obiteljske dane sa članovima plesnih skupina koje djeluju pod njima, odlazak na natjecanje solo plesova u Mađarskoj gdje će nastupati plesni par omladinske skupine Ljiljani, organizirati plesni kamp za daljnu izobrazbu plesača,  te Božićnu svečanost kao završnu godišnju manifestaciju. Njihove folklorne skupine tijekom godine predviđaju više od 20  nastupa diljem Hrvatske i inozemstva.

Na godišnjoj skupštini gostovao je izvršni predsjednik DZMH Oliver Matijević te donačelnik Općine Draž  Saša Ivičin. Matijević je  u svom pozdravnom govoru napomenuo kako smatra da je udruga Batina među najaktivnijim udrugama unutar DZMH, te da je hvale vrijedno funkcioniranje triju plesnih skupina, dječja Ružmarin, omladinska Ljiljani i odrasli Gospođice i momci sa ukupno 50 članova. Ustanovio je kako je Demokratska zajednica Mađara Hrvatske udruga Batina postala nosioc kulturnog života naselja Batine, te da bi bez njihove aktivnosti naselje bilo bitno osiromašeno kulturnim, a i zabavnim programom.

Donačelnik Saša Ivičin u svom pozdravnom govoru je rekao, da udruga može biti ponosna na sebe što se tiče volonterskog rada i programa te je zaželio daljnji uspješan rad udruge.