Iduća kupališna sezona s bazenima u Belom Manastiru

Danas je gradonačelnik Tomislav Rob potpisao ugovor s tvrtkom Projektgradnja plus d.o.o iz Slavonskog Broda o izgradnji dugo očekivanih gradskih bazena u Belom Manastiru.

”Ovo mi je najdraže potpisivanje ugovora u mome mandatu, dugo smo čekali konačno izvođenje ovoga projekta gradskih bazena.”  – s ushićenjem je komentirao gradonačelnik Tomislav Rob.

Nakon prvog natječaja koji je propao zbog prevelikog iznosa potraživanja potencijalnih izvođača radova ovaj natječaj je uspio. Naime posao izgradnje modernog kompleksa bazena dobila je tvrtka iz Slavonskog Broda, Projektgradnja plus d.o.o. Ugovor je vrijedan 15.987.417,04 kuna (s PDV-om) što će se financirati iz Europskih fondova, a ovaj projekt biti će dio Intervencijskog plana.

Bazeni u Belome Manastiru biti će kompleks od tri bazena, jednog olimpijskog, multifunkcionalnog s toboganima i dječji bazen s atrakcijama. Dodatna ulaganja u okoliš, atrakcije, prilazne ceste, obnovu već postojećih sportskih terena ili bilo što što se dodatno isplanira financirati će Grad Beli Manastir i Osječko-baranjska županija. Restoranski, odnosno ugostiteljski dio, nije obuhvaćen ovim projektom te će se još vidjeti kako će se razviti taj segment ovog modernog kompleksa. Samo upravljanje bazenima ostati će u domeni Grada, odnosno to zaduženje preuzeti će jedna od gradskih tvrtki ili je moguće osnivanje nove tvrtke.

Početak radova planiran je za 31. listopad, no izvođači najavljuju moguć i raniji početak, kako bi se iskoristilo lijepo vrijeme. Neki građevinski radovi moraju biti završeni do zime, kako ne bi došlo do komplikacija. Rok za izgradnju prema ugovoru je 9 mjeseci, no i izvođač i Grad vjeruju kako će sve biti spremno i završeno za kupališnu sezonu 2020. godine.

”Cijena ulaznice će biti prihvatljiva, ali ne kao što smo do sada navikli od 5 ili 10kn jer je to ipak moderan kompleks, ali mogu sigurno reći da će za svu djecu s područja grada prvu godinu ulaz biti besplatan.” – komentira gradonačelnik Rob, iako detalji poslovanja još nisu poznati.

U Gradu se razmatralo o obnovi već postojećeg kompleksa ili izgradnji potpuno novoga, na kraju je odlučeno za izgradnju novoga jer bi obnova staroga kompleksa koštala sigurno pola sredstava koji su potrebni za izgradnju novoga. Upitna je i izdržljivost obnovljenog projekta. Obzirom da je do zatvaranja bazena došlo zbog jako lošeg stanja i neadekvatnog korištenja. Kupaćima su prijetili i zdravstveni i sigurnosni problemi. Također, kada bazena je popucala i ispuštala vodu što je donosilo velike gubitke, no nije ni čudo s obzirom da je kompleks izgrađen osamdesetih godina prošloga stoljeća.