Savjet mladih Grada Belog Manastira organizirao radionicu o dentalnoj higijeni

Savjet mladih Grada Belog Manastira u suradnji s Osnovnom školom ”Dr. Franjo Tuđman” Beli Manastir organizirao je predavanje i radionicu o važnosti dentalne higijene. Radionica je provedena danas u jutarnjim satima, među trećim razredima. Predavačica je bila studentica završne godine Dentalne medicine Medicinskog fakulteta u Rijeci Lorena Horvat, uz asistenciju dentale asistentice Nataše Svrakić.

Predavačica Lorena Horvat objasnila je učenicima zašto je važna oralna higijena te kako se pravilno provodi. Učenici su s oduševljenjem prihvatili ovakvu radionicu te su kroz kviz i igre mogli nešto naučiti ili ponoviti.

Iz redova Savjeta mladih Grada Belog Manastira saznajemo kako su se odlučili na ovakvu radionicu zbog saznanja o lošim statistikama u Hrvatskoj, pogotovo u Osječko-baranjskoj županiji. Loše rezultate naglašava i predavačica: ,,Statistike su loše, Hrvatska kao zemlja je pri samome dnu po oralnome zdravlju i svjesnosti zašto je oralno zdravlje važno.” Savjetuje kako bi se svi trebali sami informirati i kod svoga stomatologa te prebroditi strah.

Predavačica Horvat napominje kako bi se ovakve radionice trebale održavati češće, pogotovo u ciljanim skupinama što su vrtićka dob, osnovnoškolska i srednjoškolska razina. ”Učenje o oralnoj higijeni kroz ovakve radionice najjednostavnija je prevencijska tehnika s kojima bi se oralno zdravlje populacije moglo poboljšati.” – rekla je. Oralna higijena je ključna za borbu protiv karijesa i paradontitisa.

Savjet mladih Grada Belog Manastira ima u planu održati još nekoliko ovakvih radionica među raznim dobnim skupinama, iako to nije dovoljno. ”Rješenje je svakako na državnoj i županijskog razini pridonošenjem veće važnosti prevenciji. Prevencija prije terapije jer je zdravstveno bolje za cijelo stanovništvo, a na kraju i ekonomski.” – poručila je predavačica.