Fišijada u Podolju u organizaciji mjesnih društava uz potporu saborskog zastupnika Roberta Jankovicsa i DZMH

Proteklu subotu u Podolju organizirano je natjecanje u kuhanju fiš paprikaša  odnosno popularne „Fišijade”. U organizaciji su sudjelovali Udruga za njegovanje običaja Mađara Podolje, Mjesni odbor Podolje te mjesno vatrogasno društvo. Sama manifestacija se održala u Domu kulture oko kojega se okupilo dvadesetak vrhunskih majstora fiša sa svojim ekipama. Konkurencija je bila poprilično žestoka s obzirom da je na samo natjecanju sudjelovalo više ekipa koje se mogu pohvaliti sa brojnim nagradama sa natjecanja diljem Hrvatske ali i inozemstva.  Nakon što su ekipe predale uzorak, žiri je nakon bodovanja uspio donijeti odluku po kojoj je pobjednik ovogodišnje fišijade Erik Munk iz Luga, drugo mjesto  je osvojio Norbert Čička iz Suze, dok je treći bio Belomanastirac Ivan Mumlek.

Nakon podjela nagrada i priznanja za sudionike započela je zabava za koju se pobrinuo domaći glazbenik Jožef Keresteš.

„Cilj naše udruge, a i svih društvenih organizacija u Podolju je da održimo društveni život našeg mjesta na određenom nivou. Činjenica je da po našim procjenama živi osamdesetak ljudi u Podolju te da je to vrlo teško postići, ali dok god bude bilo kakvog zanimanja za sličnim manifestacijama mi ćemo sve dati od sebe da ih organiziramo. Shodno tome i u skladu sa prethodnim godinama  na jesen planiramo održati i grahijadu. Zahvaljujemo mještanima pri pomoći u organiziranju, sudionicima na sudjelovanju, te se posebno zahvaljujemo saborskom zastupniku Robertu Jankovicsu i Demokratskoj zajednici Mađara Hrvatske na  financijskoj potpori, bez koje bi teško organizirali samo natjecanje” –izjavio je na otvorenju predsjednik Udruge za njegovanje običaja Mađara Podolje, Norbert Šipoš.

„Demokratskoj zajednici Mađara Hrvatske, a i saborskom zastupniku mađarske nacionalne manjine Robertu Jankovicsu cilj je a i obveza u skladu sa svojim mogućnostima sudjelovati u svim vidovima pomoći mađarskim zajednicama diljem Hrvatske. Podolje je poznato kao malo mađarsko mjesto koje je slijedom nemilih povijesnih događanja tijekom proteklih stotinjak godina izgubilo brojno stanovništvo. Vidjeti kako se preostali mještani bore za opstanak društvenog života u njemu ne može nikoga ostaviti ravnodušnim. Sretni smo i zadovoljni što smo im uspjeli izaći u susret te se nadamo da ćemo ovakvu suradnju zadržati i ubuduće“ –izjavio je izvršni predsjednik DZMH Oliver Matijević.