Najave: Manifestacije u Baranji ovaj vikend

foto: MB PRESS

Ovaj tjedan u Baranji imamo brojne manifestacije. Prvi vikend u lipnju bit će pun događanja u Baranji, od Wine&Walka do Baranjskog bećarca, Festivala tista, Grahijade i Fišijade.


Grahijada i Dan mađarske tradicije u Belom Manastiru
DZHM Udruga Beli Manastir kao i svake godine organizira Dan mađarske tradicije koji će se održati 03. lipnja u Belom Manastiru na livadi na Trgu Slobode, u čijem će se sklopu održati i tradicionalna Grahijada.
Okupljanje i podjela namirnica je u 14 sati, te sama priprema i kuhanje počinje u 15 sati. Kotizacijom od 20 eura dobije se grah, suho meso i stol, a sve ostalo, ekipe same osiguravaju. Manifestacija počinje nastupom KUD-ova u 15:30 sati. Predaja uzoraka traje od 18 do 18:30 i proglašenje pobjednika je u 19:30.


Cigan pečenje u Bolmanu
Dani Općine Jagodnjak završavaju 03. lipnja održavanjem tradicionalne roštiljade – Cigan pečenja. Okupljanje će biti od 16:00 sati na izletištu “Mali Pariz” u Bolmanu. Kotizacija iznosi 20 eura i ekipa dobije 2 kg mesa i kruh. Najbolji komad mesa dobit će prsten pečatnjak a svaka ekipa zahvalnicu. Svi zainteresirani mogu se prijaviti na brojeve telefona 091/359-7280 Stevo Mlinarević i 099/327- 5082 Milan Bogdan. Prijava sudionika traje do sutra, do 12 sati.


Wine and Walk
Ova popularna manifestacija održat će se 3.lipnja na Banovom brdu. Staza duga 14 km baranjskim vinskim cestama, poljima, surducima i šumarcima priprema 13 točaka na kojima Vas očekuju baranjski vinari, majstori kuhinje i baranjske legende. Okupljanje sudionika i preuzimanje „opreme“ je ispred Vinarije Belje. Na kraju staze vas očekuje Wine afterparty.


Festival tista
Treće izdanje Festivala tista održava se u sklopu Baranjskog bećarca, 3.lipnja u drvoredu ispred crkve sv.Petra i Pavla u Topolju. Ovdje ćete moći isprobati brojna davno zaboravljena tradicionalna jela poput lokšica, trganaca, rezanaca, zavezanaca, čikova, valjušaka, taška, tarane. Uživat ćete u kulturnom i zabavnom programu, kao i u ukusnim jelima koja će se pripremati na bećarcu.

Fišijada Branjina
NK Davor Branjina u sklopu dana općine Popovac 03. lipnja, po 6. puta organizira natjecanje u kuhanju fiš paprikaša u domu Kulture u Branjini. Kotizacija 30€ a uključuje stol za 8 osoba, 3 kg očišćene ribe, drva (pribor za jelo donosi svaka ekipa za sebe). Podjela ribe je u 18 sati, a predaja uzoraka u 19:30. Tri najbolja fiša će dobiti nagrade. Zabavni program počinje u 19:30 uz TD band.

Baranjski bećarac
Na Baranjskom bećarcu ove godine nas očekuju brojna kulturna događanja. Na smotri folklora predstavit će se KUD-ovi iz četiri zemlje: Hrvatske (Draž, Baranjsko Petrovo Selo, Slavonski Brod, Batina), Srbije (Subotica, Bački Monoštor, Bereg), Mađarske (Mohač, Vršenda) i BiH (Žepče, Omanjska), a nakon smotre folklora slijedi Šokačko veselje s Tamburaškim Sastavom Garavi.