Nove porezne mjere: Više neoporezivih primitaka od 2025. godine

foto:PIXABAY

Na konferenciji “Održivi porezni sustav: politika, praksa i perspektive” koju je organizirala Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham), potpredsjednik vlade i ministar financija Marko Primorac predstavio je niz važnih poreznih izmjena te najavio daljnje promjene u cilju olakšanja poreznog opterećenja i poticanja gospodarskog rasta.

Primorac je izrazio očekivanja o daljnjem smanjenju stope inflacije, uz napomenu da resorno ministarstvo čini sve kako ne bi pridonijelo rastu inflacije. Projekcije Ministarstva financija za 2024. godinu predviđaju inflaciju od 3,1 posto.

S obzirom na nadolazeću turističku sezonu, Primorac je najavio da vlada postupno smanjuje mjere pomoći gospodarstvu i građanima zbog cijena energenata i inflacije. Također, navedeno je kako subvencioniranje građana koji nisu rezidenti Republike Hrvatske na teret državnog proračuna više nema opravdanja.

Ključne porezne promjene

1. Ukidanje prireza i veća autonomija lokalnih jedinica: Od početka ove godine ukinut je prirez, a lokalne jedinice dobile su veću autonomiju u određivanju stopa poreza na dohodak. Ova mjera omogućava lokalnim vlastima prilagodbu poreznih stopa specifičnim potrebama svojih zajednica.

2. Povećanje osnovnog osobnog odbitka: Osnovni osobni odbitak povećan je s 530 na 560 eura, a planira se daljnje povećanje na 600 eura. Ovo povećanje smanjuje porezno opterećenje na građane i ostavlja im više raspoloživog dohotka.

3. Povećanje praga za PDV: Prag za ulazak u sustav PDV-a za male poduzetnike podiže se s 40 na 50 tisuća eura, što će omogućiti ispisivanje oko 7.500 obveznika iz sustava PDV-a i smanjenje administrativnog tereta za male poduzetnike.

Dodatne najave i mjere

1. Povećanje neoporezivih primitaka: Od 1. siječnja 2025. planira se povećanje iznosa neoporezivih primitaka koje poslodavci mogu isplatiti radnicima, čime će se dodatno olakšati poslovanje i stimulirati zadržavanje radne snage.

2. Povrat PDV-a poduzetnicima iz trećih zemalja: Razmatra se ukidanje uzajamnosti kod povrata PDV-a poduzetnicima iz trećih zemalja, kao i propisivanje odredbi o neutralnosti PDV-a utvrđenog u predmetima poreznog nadzora.

3. Poticanje povratka iseljenika: Ministarstvo radi na modelu poreznog oslobođenja za građane koji se vraćaju u Hrvatsku, što bi trebalo dodatno potaknuti povratak hrvatskih iseljenika i jačanje demografske slike zemlje.

4. Fiskalizacija 2.0: Projekt Fiskalizacija 2.0 će kroz digitalizaciju promijeniti način izvještavanja i proširiti izdavanje elektroničkih računa na B2B segment, što bi trebalo dovesti do značajnog administrativnog rasterećenja i ušteda od oko 120 milijuna eura.