U Belom Manastiru održana najveća hrvatska fišijada

Najveća hrvatska fišijada ove godine održana je u subotu 4. rujna na Trgu slobode u Belom Manastiru. Tradicionalna baranjska manifestacija ponovno je okupila velik broj natjecatelja i posjetitelja koji su mogli ući samo uz prikaz COVID potvrde ili negativnog testa te uz pridržavanje epidemioloških mjera.

– Veliko mi je zadovoljstvo što se na ovogodišnjoj fišijadi i u izazovnom vremenu pandemije uspjelo okupiti preko 130 natjecatelja i što se ponovno osjete lijepi mirisi Baranje i Belog Manastira. Uz natjecateljski dio posjetitelji će moći uživati i u izvedbama glazbenih gostiju te sajamskim proizvodima lokalnih udruga i proizvođača. Fišijada je je naš grad izdigla u marketinškom i gastronomskom smislu jer smo dobili priliku predstaviti široj javnosti značaj ribe, domaće začinske paprike i tradicije ovog kraja – kazao je gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob.

Manifestaciji je nazočio i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić koji je čestitao organizatorima na uspješnoj organizaciji.

– Fišijada je jedan od najprepoznatljivijih događaja u Osječko-baranjskoj županiji i izuzetno mi je drago da se i ove godine održava, unatoč epidemiološkim ograničenjima i nešto manjem broju natjecatelja nego ranijih godina. Baranja je gastronomska perjanica naše županije i važan čimbenik razvoja jer svojom ponudom postaje razlog dolaska u destinaciju – istaknuo je Lukić.

U Prvenstvu Baranje natjecalo se 105 kotlića, a u Prvenstvu Hrvatske njih 25, najbolji od najboljih.

U Prvenstvu Baranje pobjedu je odnijela ekipa Hladno pivo, drugo mjesto pripalo je ekipi Caffe bar Lymmar, a treći bio je Žolt Faraho.

Što se tiče Prvenstva Hrvatske u kuhanju fiša pobjedu je odnio Borislav Lordan iz Josipovca, drugo mjesto pripalo je Eriku Munku iz Luga, a treće Nikola Barišiću iz Valpova.

Okupljene su zabavljali bend KIT Karson i Lidija Bačić Lille.