Završena energetska obnova zgrade u Belom Manastiru

Energetska obnova višestambenih zgrada u Baranji provodi se u sklopu Programa nacionalnog oporavka kojeg je donijela Vlada Republike Hrvatske, odnosno Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Program se posebno fokusira na potpomognuta područja i područja posebne državne skrbi.

Prema planu, energetska obnova će obuhvatiti ukupno 25 zgrada, podijeljenih u dvije faze. Trenutno je u tijeku prva faza, koja uključuje obnovu 15 zgrada, dok će druga faza obuhvatiti dodatnih 10 zgrada.

Ukupni troškovi energetske obnove bit će u potpunosti financirani iz Nacionalnog plana oporavka. Jučer je tehničkim pregledom i predajom na uporabu službeno završena obnova zgrade u belomanastirskoj Ulici Bele Bartoka, koja datira s početka 19. stoljeća. Zgrada, koja desetljećima nije bila obnavljana, pružala je vrlo loše uvjete za život svojih stanara, od kojih većina živi od mirovine.

Zgrada, koja sadrži šest stanova, od kojih je jedan u privatnom vlasništvu, obnovljena je “od podruma do krova”. Stanari nisu osjetili financijski teret obnove, što je posebno važno za obitelji s ograničenim prihodima. Predstavnica stanara, Ana Matijaković, izrazila je zadovoljstvo obnovom, ističući kako je obnovljena zgrada značajno unaprijedila životne uvjete stanara.

Obnovu ove zgrade prepoznali su Stanouprava i Središnji državni ured za stambeno zbrinjavanje, koji je sada dio Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Oni su nominirali zgradu za Projekt ublažavanja energetskog siromaštva na potpomognutim područjima i područjima posebne državne skrbi, čime je omogućena temeljita obnova bez financijskog opterećenja za stanare.