10 aktivnosti za razvoj fine motorike kod djece

foto: Pixabay/Ilustracija

Ako tražite zabavne aktivnosti koje će pomoći vašem djetetu da razvije fine motoričke sposobnosti, došli ste na pravo mjesto.

Mamin kutak donosi nekoliko jednostavnih i zabavnih ideja za zabavu vaše djece dok poboljšavate njihovu finu motoriku i koordinaciju mišića.

Fina motorika uključuje male mišiće koji kontroliraju pokrete u područjima kao što su ruke, prsti i jezik. Ove vještine pomažu vašem djetetu da se oblači, jede hranu, crta i rukuje predmetima. Motoričke sposobnosti vašeg djeteta razvijat će se kako ono raste.

Gruba motorika je temeljna vještina koja koristi veće mišićne skupine, kao što su noge i ruke. Gruba motorika uključuje sjedenje, trčanje, udaranje i skakanje. Ovo su vještine koje će vaše dijete razviti vježbom.

Plastelin

Plastelin je savršen za razvoj fine motorike. Djeci će se svidjeti igra s plastelinom, samo ćete ih morati paziti da ga ne pojedu! Mlađa će djeca uživati u rezačima i valjcima za oblikovanje plastelina. Možete im dati i perlice i šljokice.

Slikanje

Slikanje je jedna od neurednijih aktivnost, ali je apsolutno vrijedno nereda. Slikanje prstima je jako zabavno, posebno za mlađu djecu. Neuredna igra je prekrasan način za razvoj fine motorike. Samo budite sigurni da imate spremnu kadu nakon igre!

Ako je vrijeme lijepo, slikanje na otvorenom je idealno jer ne morate brinuti o svom namještaju. Možete koristiti velike komade starog papira kako bi vaše dijete imalo dovoljno prostora za igru.

Mala će djeca uvijek pomiješati sve boje i na kraju dobiti mutnu ljubičastu, ali ne radi se o stvaranju remek-djela!

Perle za vezivanje

Vezanje perli izvrstan je način razvijanja fine motorike. Za malu djecu trebat će vam velike, zdepaste perle i debele niti za vezivanje. Dostupni su mnogi pribori za vezivanje za malu djecu, a oni su sjajni rođendanski ili božićni darovi. Vašem će djetetu možda trebati neko vrijeme da shvati kako vezati perle.

Za stariju djecu možete koristiti manje perlice i niti kako biste dodatno potaknuli razvoj fine motorike.

Razvrstavanje boja

Ovo je zabavna aktivnost za učenje boja uz razvijanje fine motorike. Mala i predškolska djeca uživat će u sortiranju predmeta u različite kategorije. Razvrstavanje boja izvrsna je fina motorička aktivnost koju možete pomiješati svaki put kada to radite.

Crtanje

Crtanje je jedna od najboljih svakodnevnih aktivnosti za razvoj fine motorike. Idealno bi bilo da vaše dijete ima priliku crtati svaki dan. 

Kako vaše dijete raste, možete stvoriti prostor za crtanje tako da uvijek ima pristup materijalima za crtanje. Crtanje je izvrsna vještina kojom se djeca mogu baviti, ne samo kako bi razvila fine motoričke sposobnosti, već i kako bi naučila kako se izraziti.

Gradnja

Konstrukcijske igračke su prekrasne za razvoj svakodnevne fine motoričke aktivnosti. Bebe i mala djeca razvijaju koordinaciju oko-ruka gradeći kule od građevnih kocki. 

Mališani će dalje razvijati svoje sposobnosti koordinacije s kockama kao što su Duplo. Držanje građevinskih igračaka nadohvat ruke daje vašem malom djetetu mnogo mogućnosti za razvoj ovih bitnih vještina. Za stariju djecu, Lego je jedna od najboljih finih motoričkih aktivnosti za zabavu. 

Slagalice

Mala djeca će pokušati riješiti slagalice samo grubom snagom, pa je najbolje da ih započnu s drvenim slagalicama koje mogu izdržati udarce. Zatim, kako vaše dijete raste, možete prijeći na kartonske slagalice.

Izrada kolaža

Mala djeca vole trgati papir! Izrada kolaža zabavna je aktivnost za djecu bilo koje dobi. Vaše će dijete obožavati trgati papir i zatim pomoću ljepila stvarati kolaž. Bit će neuredno, stoga imajte maramice pri ruci i osigurajte da vaše dijete nosi prikladnu odjeću.

Za stariju djecu izrada kolaža može biti zabavna aktivnost i način da im se izgradi samopouzdanje. Zašto ne biste napravili kolaže o sebi?

Razvijanje samostalnosti

Mnoge aktivnosti fine motorike ugrađene su u svakodnevni život vašeg djeteta. Na primjer, potrebna je dobra koordinacija i kontrola mišića da biste se obukli (i skinuli), oprali lice i pojeli hranu.

Kada budete imali vremena, pustite svoje dijete da upravlja životnim vještinama. Na primjer, osigurajte da svom malom djetetu ujutro date vremena da doručkuje, vašem predškolskom djetetu da stavi pastu za zube na četkicu ili da samo zaveže vezice na tenisicama.

Pečenje i kuhanje

Pečenje i kuhanje izvrsni su za fizički razvoj. Uključeno je mnogo različitih vještina, uključujući miješanje, prevrtanje, cijeđenje i sjeckanje. 

Zašto ne uključiti pečenje kao tjednu aktivnost? Na primjer, možete napraviti slatke poslastice ili uključiti svoje dijete u pripremu večere.

S mlađom djecom vi ćete raditi većinu posla, a oni će uživati u senzornoj igri. Starija djeca će preuzeti većinu teškog posla, ostavljajući vama slobodu da uživate u hrani.