10. Europska Noć kazališta u Belom Manastiru nudi čak 2 kazališne premijere i promociju knjige

10. Europska Noć kazališta  održava se 9. godinu za redom u Belom Manastiru u organizaciji jedinog baranjskog kazališta – Gradskog kazališta Beli Manastir. Projekt Europska Noć kazališta  je manifestacija posvećena scenskim i izvedbenim umjetnostima. Održava se istovremeno u 11 europskih država (Hrvatskoj, Slovačkoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sloveniji, Srbiji, Austriji, Mađarskoj, Češkoj, Bugarskoj i Belgiji), svake godine treće subote u mjesecu studenom. Kazalište toga dana postaje glavnim mjestom susreta, dijaloga, druženja i novih spoznaja kako umjetnika i kazališnih djelatnika tako i publike. Toga dana kazališta daruju izvedbe, ali i otvaraju svoja vrata publici pa, rušeći na trenutak iluziju kazališta, produbljuju vezu koju publika ima s onima koji za nju igraju i mjestom na kojem to rade. Sva događanja u sklopu ove manifestacije okupljena su oko jednog cilja – ostvarivanja novog i drugačijeg zajedništva kazališne publike i kazališnih umjetnika u jedinstvenom iskustvu.

Gradsko kazalište Beli Manastir nudi i ove godine zanimljiv program. Obilježavanje Europske Noći kazališta, (koja je ujedno i dio proslave Dana Grada Belog Manastira ) počet će u četvrtak 14. studenog u 18.30 sati u Etnološkom centru baranjske baštine promocijom knjige „Pustara“ autorice Daniele Taslidžić Herman. Knjigu je izdao Zavod za baranjsku povjesnicu koji je i glavni organizator događaja. Idućeg dana program seli u kazališnu dvoranu, gdje će se u 19 sati odigrati premijera edukativne drame „Pruži mi ruku“. Riječ je o predstavi preventivnog karaktera iz kazališnog programa „Stop govoru mržnje“, a rađena je u suradnji s Odjelom prevencije Policijske uprave osječko – baranjske i Savjetom mladih osječko – baranjske županije. U predstavi glume: Dunja Vlahek, Tena Grgić, Matija Barić i Klea Posavac, a rezultirana je zajedničkim radom cijelog ansambla, koji potpisuje tekst i režiju, koreografije i kostime. Stručnu pomoć za scenski pokret i dramatizaciju teksta timu je dala je Daniela Taslidžić Herman. Idućeg dana slijedi duo komedija „Moj alter ego i ja – Sljedeći“, koja će svoju premijeru doživjeti u 18 sati u kazalištu. Riječ je o djelu američkog dramskog pisca Terrance McNallyja. Predstava je pretpremijerno prikazana u Srbiji (kada su uloge ponijeli Nebojša Šimić i Daniela Taslidžić Herman) a svoju će belomanastirsku premijeru doživjeti u subotu. U predstavi glume Nebojša Šimić i Sanja Horvat, a za režiju i scenski pokret zadužena je bila je (ponovno) Daniela Taslidžić Herman. Izbor glazbe i dizajn svjetla za obje predstave potpisuje Zoran Herman.

Pokrovitelj predstave je Ministarstvo kulture RH i programa redovne kazališne djelatnosti, a podršku je pružio i Centar za kulturu Grada Belog Manastira. Ulaz na predstave je besplatan, ali se mogu donirati sredstava za daljnji rad u kutiji koja će se nalaziti na ulazu u dvoranu.