10 mjeseci bez prometnih nesreća na crnoj točki u Kozarcu

Prošlo je 10 mjeseci od zadnje prometne nesreće na zavoju u Kozarcu koji je gdje su se učestalo događale prometne nesreće.

U razdoblju od 01. siječnja 2016. godine do 30. rujna 2021. godine upravo na toj lokaciji dogodilo se ukupno 27 prometnih nesreća od kojih su 4 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama, a 23 prometne nesreće s materijalnom štetom.

U 23 prometnih nesreća uzrok je bila neprilagođena brzina kretanja vozila, a u 4 prometne nesreće nepropisno kretanja vozila.

Policijska postaja Beli Manastir predložila je Hrvatskim cestama izmjenu postojeće regulacije prometa, odnosno dodatno označavanje, predložena izmjena i realizirana.

Ograničena je brzina kretanja vozila s 50 na 40 km/h, dodani su prometni znakovi s refleksijom koji upućuju na opasan zavoj, usmjerivači s refleksijom, isfrezan je dio asfalta u zavoju kako bi se vozači dodatno usporili te su postavljene bljeskalice kako bi se dodatno upozorilo na opasan zavoj. Znakovi su postavljeni u oba smjera.

,,Svjedoci smo svakodnevnih događanja prometnih nesreća s najtežim posljedicama na području cijele Hrvatske, zato smo mi u Policijskoj postaji Beli Manastir jako zadovoljni što se već duži period nije dogodila niti jedna prometna nesreća na navedenoj lokaciji, cilj predloženih izmjena je smanjenje broja prometnih nesreća i njihovih posljedica”, rekao je policijski službenik za sigurnost i preventivu u cestovnom prometu Policijske postaje Beli Manastir Žarko Jurak.

U protekle 4 godine Policijska postaja Beli Manastir u suradnji s upraviteljima cesta poduzela je niz mjera i radnji kako bi baranjske prometnice učinile što sigurnije.

,,Ubrzo očekujemo realizaciju predložene izmjene postojeće regulacije prometa, odnos dodatno označavanje na nekoliko mikro-lokacija u naselju Grabovac u Zagorskoj ulici (Županijska cesta 4042) i u ulici Republike Hrvatske (Lokalna cesta 44139), a koje smo predložili upravitelju cesta (Upravi za ceste Osječko-baranjske Županije)”, naglasio je Jurak.

,,Samo kroz suradnju svih društvenih sudionika usmjerenu na poboljšanju uvjeta bitnih za sigurnost cestovnog prometa, te produbljivanju svijesti svih građana o važnosti poštivanja prometnih propisa i pravilnog ponašanja u prometu, odnosno povećanja prometne kulture, može se povećati sigurnost i smanjiti stradavanje ljudi u prometu”, zaključio je Jurak.

foto: MB Press