Turistička zajednica Baranje i udruga Čuvari starih zanata iz Karanca organizirali su jubilarno, 15. izdanje Zimskog vašara i Čvarakfesta. Posljednja subota u studenom i ove je godine okupila brojne posjetitelje na najmasnijem i najslasnijem festivalu regije, posvećenom jedinstvenom baranjskom specijalitetu – čvarcima, poznatim i kao „baranjski tartufi.“
Manifestacija je privukla ljubitelje tradicije i domaćih proizvoda, a posjetitelji su mogli uživati u ponudi gotovo 60 izlagača. Lokalni proizvođači iz Baranje i Slavonije, većinom obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG-ovi), izložili su raznovrsne proizvode, pružajući priliku za nabavku domaćih delicija i ručno izrađenih predmeta.
Na štandovima su dominirali poznati baranjski suhomesnati proizvodi poput kulena, kobasica, šunke, slanine, čvaraka i masti. Osim toga, posjetitelji su mogli kušati ili kupiti domaće vino, rakiju, prirodne sokove, sireve, med, mljevenu crvenu papriku, kao i ručno izrađene pletene košare, drvene kuhinjske alate, suvenire i antikvitete.
Uz bogatu ponudu proizvoda, posjetitelji su imali priliku uživati i u tradicionalnim baranjskim jelima poput čobanca, graha iz glinenog ćupa, kotlovine, pečenih kobasica i šarana na rašljama. Gastronomska ponuda bila je upotpunjena vrhunskim baranjskim vinima, čineći ovu manifestaciju pravim praznikom za nepce.
Zimski vašar u Karancu još jednom je potvrdio svoju reputaciju mjesta koje spaja bogatu tradiciju, lokalne okuse i gostoljubivost, donoseći posjetiteljima autentično baranjsko iskustvo.
Galerija je dostupna na facebooku.