Anušić: osnažujemo sve potencijale Baranje, a nastavljamo i iduće četiri godine

Aktualni župan Ivan Anušić, koji će 16. svibnja od stanovnika Osječko-baranjske županije zatražiti potporu za još jedan mandat sumirao je svoj četverogodišnji rad na čelu Županije. Osobito velika ulaganja župan Anušić je realizirao na području Baranje, ukupno 66,60 milijuna kuna iz županijskog proračuna. Isti intenzitet ulaganja, nastavit će se i u novom mandatu.

– U protekle četiri godine Osječko-baranjska županija uložila je značajna sredstva u niz projekata na području Belog Manastira. U Dom zdravlja OBŽ u Belom Manastiru uložili smo ukupno 10 milijuna kuna, pri čemu je otvaranje ordinacije fizikalne medicine zasigurno jedan od najznačajnijih projekata kojim smo znatno rasteretili bolnički sustav. Važno je reći da smo samo na područje Belog Manastira uložili više od 34 milijuna kuna, a naglasak je stavljen na energetsku obnovu Doma za starije i nemoćne osobe, Drugu srednju školu Beli Manastir i ulaganja u zdravstvene ustanove. Što se tiče ostalih projekata, izdvojio bih besplatni školski obrok za sve kojeg Osječko-baranjska županija financira s 90% sredstava, dok ostalih 10% pokriva Grad Beli Manastir – rekao je župan Ivan Anušić i dodao kako je na područje osam općina baranjskog kraja uloženo 10,94 milijuna kuna.

Najvrjedniji projekt energetske obnove na području Grada je obnova zgrade Doma za starije i nemoćne osobe Beli Manastir, vrijedna skoro 6 milijuna kuna, a Osječko-baranjska županija energetski je obnovila i Drugu srednju školu Beli Manastir. Samo u zdravstvo na području Baranje uloženo je oko 13 milijuna kuna.

Od drugih velikih projekata na području Grada Belog Manastira valja istaknuti da je Osječko-baranjska županija odobrila i milijun kuna za izgradnju i rekonstrukciju gradskog bazena, a provela je i niz ulaganja u različite društvene aktivnosti važne građanima Belog Manastira.

U Anušićevom mandatu dovršena je i školska dvorana u Lugu koja osim za nastavu tjelesnog odgoja služi i za aktivnosti svih mještana.

Na području Baranje grade se i novi sustavi navodnjavanja koji će uvelike doprinijeti poljoprivrednoj proizvodnji, a u suradnji s Hrvatskim vodama rade se aglomeracije koje podižu razinu kvalitete života mještana kroz uvođenje komunalne mreže i odvodnje.

Župan Anušić snažno je lobirao i da se Koridor Vc preprojektira ponovo u autocestu jer ga je bivša SDP-ova Vlada projektirala u dvotračnu cestu te je doprinio tome da se nakon deset godina ponovo dozvoli eksploatacija pijeska iz rijeke Drave. Upravo se hrvatskim pijeskom danas grade ceste na dionici Koridora Vc kroz Baranju.

Tijekom četverogodišnjeg mandata snažan je naglasak stavljen na razvoj turizma za koji Baranja ima ogroman i do sada nedovoljno iskorišten potencijal, obnavljaju se dvorci, uređuju planinske rute i šetnice, osnažuje se cikloturizam. Razvoju turizma doprinose i brojne kvalitetne lokalne manifestacije na području Baranje koje na inicijativu župana Anušića, Županija sufinancira i logistički pomaže.


Kontinuitet ulaganja, suradnja s načelnicima baranjskih općina i gradonačelnikom Belog Manastira promijenila su percepciju o Slavoniji i Baranji i na nacionalnoj razini. Osječko-baranjskoj županiji i u idućem mandatu treba snažno vodstvo koje je pokazalo da se može ravnomjerno i kvalitetno razvijati svaki pedalj županije. Baranjci će, vjerujemo i ovaj put znati prepoznati Ivana Anušića i put razvoja za svoju Baranju.