Na snagu stupaju brojne porezne olakšice: Neoporezivi troškovi vrtića, prehrane i smještaja radnika

Od danas poslodavci plaće svojih radnika mogu podebljati neoporezivim isplatama za troškove prehrane, smještaja i vrtića za djecu.

Troškovi za redovnu skrb predškolske djece također su neoporezivi do visine stvarnih izdataka na temelju vjerodostojne dokumentacije. Neoporezivi troškovi za vrtić mogu se isplatiti za cijelu 2019. godinu.

Uz dosadašnjih 7500 tisuća kuna, koje tvrtke mogu isplatiti svakom radniku kao bonus ili regres, božićnicu, uskrsnicu te nove naknade otvaraju mogućnost da se ta isplata udvostruči. 

Porezne olakšice za troškove prehrane radnika mogu se iskoristiti ili kao paušal do 5.000 kuna godišnje ili do 12.000 kuna godišnje pod uvjetom da se pravdaju računima koji glase na poslodavca.

također od danas neoporezivo je i 200 kuna dnevnice za službeni put unutar Hrvatske koji je duži od 12 sati ( do sada je bilo 170 kuna), odnosno 100 kuna za službeni put koji traje više od osam, a manje od 12 sati (do sada 85 kuna).

Uvjete po kojima će tvrtke moći isplatiti 2500 kuna naknade po radniku za podmirivanje troškova ugostiteljskih, turističkih i drugih usluga namijenjenih odmoru radnika propisat će Ministarstvo turizma.