Projekti Općine Petlovac tijekom koronakrize

Sve lokalne samouprave na udaru su koronakrize, očekuju se razni financijski rezovi, a kakva će biti budućnosti i koje će biti posljedice još uvijek se čeka. Kakva je situacija i kako se nose čelnici Općine Petlovac, razgovarali smo s načelnikom Milanom Kneževićem.

U Općini Petlovac trenutno su u fazi radovi na vodovodnoj mreži u Baranjskom Petrovom Selu te bi ovaj projekt u vrijednosti od 4 milijuna kuna trebao biti završen do kraja godine. Za kompletiranje vodovodne infrastrukture u Općini Petlovac preostalo je naselje Novi Bezdan te će se upravo za to uskoro otvoriti javna nabava. Nakon vodovodne infrastrukture na red dolaze projekti javne rasvjete u Torjancima i Luču.

Ulaganja u prometnu infrastrukturu pojedinih naselja iznose stotine tisuća kuna s čime su završene pojedine ulice u Petlovcu, Luču i pripadajući nogostupi. Sredstva za projekte ostvarena su preko natječaja Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova uz dodatak sredstava Općine i Županije. Petlovac će dobiti novo ruho s planiranim uređenjem parka kod crkve za što su preko Lokalne akcijske grupe ostvarena sredstva od 120.000 kuna. Planirano je uređenje parka i šetnice.

Do sada u naselju Petlovac otvorena je teretana na sve mještane, na inicijativnu Mjesnog odbora i lokalnog nogometnog kluba. Sastoji se od unutarnje teretane i vanjskih sprava, sve u ukupnoj vrijednosti od oko 110.000 kuna. Iako je za mještane ove općine sport važan dio života jedan od sportskih događaja ove godine ipak se neće održati. Već tradicionalno 5. kolovoza, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja u općini Petlovac organizira se nogometni turnir, međutim zbog situacije s koronavirusom i epidemiološkim mjerama taj turnir ove se godine neće održati. Saznajemo od načelnika Općine, Milana Kneževića, kako je taj turnir riskantan jer se okuplja oko 200-300 ljudi te ne žele nikoga izlagati potencijalnom riziku.

Nadovezao se kako je u koronakrizi lokalnim udrugama teško opstati zbog nemogućnosti organizacija događaja i manifestacija kao što to inače biva. Naglašava kako trpe probleme te da je samo mali dio događaja do sada održan.

Iako će zbog koronakrize i u ovoj Općini biti rezova, načelnik Knežević najavljuje kako se neće rezati na školarcima i studentima te da će sve subvencije i stipendije biti kao i dosadašnjih godina. Sve redovne studente od druge godine studija očekuje 500 kuna mjesečne stipendije, studente prve godine očekuje sufinanciranje prijevoza i smještaja, dok osnovnoškolce sve školske potrepštine. Svi natječaji biti će otvoreni u rujnu.

U narednom razdoblju očekuje se uvođenje grijanja u društvenom domu u Baranjskom Petrovom Selu u vrijednosti od 120.000 kuna ostvarenih putem natječaja LAG-a te novi objekt za trgovinu u Petlovcu za koju se realizacija očekuje iduće godine.