Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Danas se obilježava državni praznik Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Nakon što je Hrvatski sabor izglasao izmjene Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima određeno je kako se 18. studeni od 2020. godine obilježava kao državni praznik – Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Dok je do sada bio radni dan uz obilježavanje i prisjećanje na žrtave diljem Hrvatske.

Naime, 18. studenog 1991. godine nakon višemjesečne opsade pao je Vukovar. Iako su se neke grupe branitelja nastavile boriti i nakon današnjeg dana, velika većina se predala na današnji dan oko 15 sati i 30 minuta. Svaki oblik organiziranog otpora nestao je tek dva dana kasnije, 20. studenog 1991. godine. Iz grada je prognano oko 22.000 osoba.

Svake godine, 18. studenog, u Vukovaru je organizirana Kolona sjećanja koje se kreće pet kilometara od gradske bolnice do hrvatskog spomen groblja palim braniteljima. Kolona sjećanja rekreacija je kolone protjeranih hrvatskih stanovnika iz grada. Svake godine u Koloni sjećanja sudjeluju tisuće ljudi.

Herojstvo Vukovara postalo je temelj za kasnije vojne pobjede hrvatskih snaga koje su dovele do potpunog oslobođenja zemlje te zbog svega toga grad heroj postao je simbolom oko kojeg se okuplja cijela nacija.

Hrvatski je Sabor 1999. godine donio Odluku o proglašenju dana sjećanja na žrtvu Vukovara, kako bi se dostojanstveno odala počast hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji koji su sudjelovali u borbi za obranu grada.

Istog dana, iste godine, u Škabrnji dogodio se pokolj kojeg su proveli domaći pobunjeni Srbi uz pomoć vojnih snaga JNA. Ubijeno je 84 Hrvata, 26 branitelja i 58 civila iz neposredne blizine, hitcima iz vatrenog oružja, udarcima po glavi hladnim oružjem i tupim predmetima, mučenjem do smrti, a tijela su potom izmasakrirali dok su neke civile pregazili tenkom. Po okončanju napada, Škabrnja je u potpunosti spaljena i uništena. Nakon što je selo opustošeno, kraj je miniran. Od posljedica prisiljenosti kretanja kroz minska polja, još je nekoliko škabrnjskih civila poginulo.