25. svibnja – Međunarodni dan nestale djece

foto: Pixabay

Međunarodni dan nestale djece obilježava se od 1983. godine svakog 25. svibnja.

Ove godine se u svijetu obilježava 40. obljetnica Međunarodnog dana nestale djece, a linija 116 000 obilježava 10 godina svog djelovanja u Republici Hrvatskoj. Obilježavanje ovog dana je započelo prvenstveno kao dan podizanja svijesti o ovom problemu. Danas se naglašava potreba za kontinuiranim djelovanjem i suradnjom pojedinaca, zakonodavstava i vlade. Brojke su zapanjujuće, u Europi se godišnje prijavi 250.000 nestale djece što je ekvivalent tome da jedno dijete nestane svake dvije minute.

Iz policije savjetuju – “Nestanak je važno prijaviti odmah. Ne čekajte da prođe 24 sata.”

Nestanak osobe policiji se prijavljuje bez odgađanja te ne postoji propisano vrijeme čekanja za prijavu nestanka. Prema dosadašnjem iskustvu gotova sva djeca čiji se nestanak  prijavio u kratkom vremenu, vrate se ili ih policija pronađe.

Pronalasku nestale djece policija posvećuje posebnu pažnju i angažman. Cilj je vratiti nestalo dijete ili maloljetnika u siguran dom ili ustanovu koja skrbi o njemu. U postizanju tog cilja uvijek je dobrodošla pomoć građana, ali i medija koji su se u ovom području višestruko dokazali svojom solidarnošću i razumijevanjem.

Građani  također dijele svoja saznanja s policijskim službenicima, koji će provjeriti svaku informaciju. Kako bi se u traganje za nestalim osobama uključio što veći broj građana od kojih se mogu pribaviti korisna saznanja o mogućoj lokaciji nestale osobe, Ministarstvo unutarnjih poslova je još u rujnu 2011. godine izradilo interaktivni portal NENO – Nacionalna evidencija nestalih osoba.