300.000 kuna potpore poljoprivrednicima

Krajem travnja Grad Beli Manastir raspisao je natječaj za dodjelu potpora u poljoprivredi na području grada, a danas su korisnici potpisali ugovore o dodjeli sredstava. Radi se o ukupno 300.000 kuna, podijeljenih na 28 korisnika. Pojedinačni iznosi su se kretali od oko 10.000 kuna, dok je najveći pojedinačni iznos ove godine 30.000 kuna.  

Potpore su se dodjeljivale prema šest navedenih mjera: potpora plasteničkoj proizvodnji cvijeća, povrća, voća, gljiva i ljekovitog bilja, potpora proizvodnji meda, potpora biljnoj i stočarskoj ekološkoj te organskoj poljoprivrednoj proizvodnji, potpora za početnike u primarnim poljoprivrednim djelatnosti i potpora za voćarsku proizvodnju koja je uvedena prije dvije godine, a kolika je potreba za potporama u voćarstvu može se vidjeti prema ovogodišnjim korisnicima kojih je 56% upravo iz te poljoprivredne grane, ukupno je voćarskoj djelatnosti dodijeljeno 167.000 kuna.

”Ove potpore su bitne upravo zato što na području grada imamo dosta OPG-ova koji se dobro nose s ovom krizom u kojoj smo se našli, potvrda toga je i dobra prodaja domaćih proizvoda iz cijele Baranje na našoj gradskog tržnici. Tako da i u ovoj krizi, kako je sada i s ograničenim financijskim mogućnostima Grada, Županije i države mislim da će ovo biti dobar put za i nove nasade i sadnice tako da ljudi krenu u buduću proizvodnju putem svojih OPG-ova.” – komentirao je gradonačelnik Tomislav Rob.

Naglasio je kako su jedni od glavnih korisnika ovih potpora pčelari čija udruga na području grada ima skoro 200 članova s čime je i najveća takva udruga u okolini.  Razgovarali smo s jednim od korisnika potpore za pčelare, a to je Vladimir Bukalo, koji se ovim poslom bavi već 20 godina, a OPG ima dvije godine. ”Posjedujem dva stacionarna pčelinjaka sa 70 proizvodnih pčelinjih zajednica. Primarno sam usmjeren na proizvodnju meda, međutim planiram i proširenje palete proizvoda u segmentu pčelarstva. Ovu potporu iskoristiti ću za kuponu inox posuđa za skladištenje meda jer su mi se s povećanjem proizvoljnog kapaciteta pojavile i potrebe za time.” – komentirao je pčelar Vladimir Bukalo koji je ostvario pravo na 10.000 kuna potpore.

Već dobro poznati proizvođači domaće zimnice iz Branjinog Vrha, na čelu s gospođom Ljubicom Bošnjak, ostvarili su 9.800 kuna potpore koje će uložiti u materijal za iduću godinu. Ljubica kaže kako su ove potpore važne za male proizvođače poput njih jer ne mogu konkurirati na drugim natječajima. ”12 godina smo registrirani kao OPG, radimo uglavnom povrće koje prerađujemo u domaću zimnicu bez konzervansa. Najveći dio ulažemo u plastenički uzgoj koji je 500 kvadrata, uzgajamo i povrće što zahtjeva uzgoj na otvorenom. Od ploda do bočice to je naš rad.” – rekla je Ljiljana. Ona svoje proizvode plasira na raznim sajmovima i na kućnom pragu.