31. sjednica Gradskog vijeća: rebalans proračuna i potpore poduzetnicima

foto: MB Press

Danas je održana 31. sjednica Gradskog vijeća Grada Belog Manastira na kojoj su najvažnije teme bile rebalans proračuna i potpore poduzetnicima koji su oštećeni tijekom protekla tri mjeseca u jeku epidemije koronavirusa.

Ovaj rebalans proračuna je prema procjenama 82 milijuna kuna, obzirom na koronakrizu i usklađivanjem s onim prihodima koliko dopušta proračun. Gradonačelnik Tomislav Rob objasnio je kako su troškovi rezani na svim pozicijama proračuna koje nisu nužne, a radi se o određenim manifestacijama, javnoj upravi, programima i projektima kojih su se odrekle javne ustanove te sportaši  neće odrađivati cijeli svoj godišnji program. ,,Deset takvih manjih projekata je donijelo uštede preko 5 milijuna kuna samo poreznih sredstava koji nam nedostaju, manja naplata komunalne naknade i oslobođenja koja smo uveli tijekom epidemije koronavirusa isto će rezultirati smanjenim programom održavanja i on je manji za jedno 800.000 kuna. U ovome dijelu prilagodili smo se onom što može odraditi.” – naglasio je gradonačelnik Rob.

Za poduzetništvo je izdvojeno 940.000 kuna, dok je inicijalno taj iznos trebao biti 300.000 kuna, no kroz određene ostvarene uštede novac je preusmjeren. Potpore se sastoje od bespovratnih sredstava namijenjenih tvrtkama sa područja grada kojima je i Hrvatski zavod za zapošljavanje odobrio mjeru i one će se odnositi na svakog zaposlenog. Potpore će biti u iznosu od 1500 do 2000 kuna po osobi. Radi se o jednokratnim potporama koje se odnosne na krizu uzrokovanu koronavirusom. Zahtjevi za potpore mogu se podnijeti do 1. rujna.