32. sjednica Gradskog vijeća: rebalans proračuna, više novca za prve nekretnine…

Danas je u velikoj vijećnici u Belom Manastiru pod maskama održana 32. sjednica Gradskog vijeća Grada Belog Manastira. Glavne teme bile su proračun, potpore stanovništvu i pravnim subjektima, poslovni prostori u PEER centru te komunalna infrastruktura. Svoja izvješća o radu i financiranju za 2019. godinu iznijeli su Baranjska čistoća, Baranjski vodovod, Poduzetnički centar, Radio Baranja, Stanouprava i Turistička zajednica Baranje te su svi izvještaju prihvaćeni.

Pojavom promjena prihoda i rashoda u proračunu donesene su druge izmjene proračuna. Proračun se povećava za 2,3 milijuna kuna. Razlog promjena su Gradski športski park i Gradski bazeni, kao i potpore za kupnju prve nekretnine mladim obiteljima. Predviđena sredstva za kupnju prve nekretnine su do sada bila 120 000 kuna, dok taj iznos sada raste na 220 000 kuna. ,,Javljaju se nove mlade obitelji koje žele ovakvu potporu i mislim da ćemo i do kraja godine još jednom rebalansirati taj iznos.” – komentirao je gradonačelnik Tomislav Rob.

Dodaje: ,,Zadovoljan sam. Proračun je dobro izvršen, prihodi su i više od onoga što smo očekivali, prvenstveno mislim na porezne prihode, nešto na manjim stavkama oko ovih najmova i oslobođenja koje smo imali i u tijeku je donošenje odluka o potporama poduzetnicima koja će biti potpisane ovaj tjedan od stranke poduzetnika.”

Naime, Grad Beli Manastir zbog koronakrize koje je nastupila ove godine dodjeljuje 300 000 kuna potpora. Dolazi do izmjene ove odluke kojom se poduzetnike više ne oslobađa najma prostora. Gradonačelnik Rob objašnjava kako su u pitanju ljetne terase ugostiteljskih objekata koje prestaju s radom idućeg mjeseca. Na prošlome natječaju za iznajmljivanje poslovnih prostora u PEER centru, kapacitet je popunjen te će se tim najmoprimcima redovno naplaćivati najam. ,,Javlja se veliki broj novih zainteresiranih poduzetnika za prostore u PEER centru koji smo javnim natječajem popunili u 100% kapacitetu. Mi bi rado njima te najmove ipak naplatili obzirom da su to tvrtke vezane konkretno za izgradnju koridora 5C. Tiče se izvođača i raznih nadzora. Kreće projekt udruge P.G.D.I. koji će ići sa socijalnim poduzetništvom vrijednim 1,2 milijuna kuna. Taj prostor se popunjava, a nama je interes da ti prostoru budu u naplati da donose nekakav prihod koji ćemo iskoristiti na njihove režijske troškove.” – objasnio je gradonačelnik Rob.