4 razloga zašto je empatija dobra za poduzetništvo

foto:pixabay

Lako je u današnje vrijeme biti ciničan, ipak nas se bombardira na sve strane 24 sata svakog dana u tjednu negativnim informacijama, ekstremnim vijestima, senzacionalističkim naslovima i prilozima… Stoga se vrlo jednostavno može pomisliti da su nasilje, seksizam, predrasude prema starijim osobama, ksenofobija i politička nekorektnost nešto čime se postiže uspjeh.

I tu poduzetnici mogu biti u problemu, izgubiti mogućnost empatije, a ona je dobra u poslovnom okruženju, poticajna je. Donosimo četiri razloga zašto je to tako.

1. Povećana prodaja, odanost i preporuke

Steve Jobs je najpoznatiji radoholičar i priznati inovator, ali i osoba koju se kritizira zbog odnosa prema ljudima oko sebe, posebno u poslovnom okruženju. Zato je često mijenjao ljude s kojima je radio, što mu u nekoliko navrata kroz karijeru nije pomoglo. Da je bio bolji prema svima, tko zna što bi sve postigao jer vjerojatno ne bi ostao bez pozicije u Appleu. Dakle, takav odnos ne pomaže, empatija je korisna u svim segmentima i podići će razinu poslovanja. Iskušajte sami ako ne vjerujete. Ne kaže se bez razloga da lijepa riječ otvara sva vrata.

2. Poboljšana produktivnost i viša razina inovativnosti

Kad su zaposlenici motivirani i odani, daju više nego što bi u suprotnoj situaciji. Zato se to pozitivno odražava na produktivnost i inovativnost. Jer, u opuštenijoj radnoj atmosferi kreativnosti ne nedostaje, dapače. Google to jako dobro zna i njeguje takvu radnu atmosferu. Takav način rada ujedno je i opisan kroz studiju iz 2017., kojom se potvrdilo da tzv. “B timovi” donose najbolje rezultate jer ih se vrednuje, sluša i daje sloboda da budu kreativni. To je iznimno zanimljiv podatak jer u tim timovima nema top stručnjaka ili znanstvenika, a rezultati su hvalevrijedni.

3. Kompetitivnost i prednost na tržištu

Kad zaposlenici na svim razinama donose rezultate, to se automatski odražava na tržište. Zahvaljujući povećanoj kompetitivnosti, ostvaruju se prednosti. I ponovno je Google odličan primjer, ali posljednjih godina to su svakako Microsoft i Apple. Facebook također ne kaska, zaposleni se tamo osjećaju poprilično ugodno.

4. Proširena uključenost i suradnja

Kad atmosfera nije zatrovana negativnostima, kolege su sklonije suradnji, ne podmeću si u tolikim mjerama i ne idu preko tuđih leđa do uspjeha. Dakle, rade zajedno, doživljavaju uspjeh svog tima ili odjela kao osobni uspjeh. A sve to bilo bi nemoguće da nadređeni nemaju empatiju, ne slušaju, ne uvažavaju i ne olakšavaju koliko god mogu kako poslovni život ne bi ostavljao veće tragove na privatni.