49 zaraženih koronavirusom, Hrvatska uvodi rigoroznije mjere

oditelj Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davor Božinović pozvao je u nedjelju građane da ne izlaze van ako ne moraju, a najavio je i uvođenje rigoroznijih mjera za zaštitu od koronavirusa nakon najnovijeg podatka o ukupno 49 zaraženih osoba i gotovo 8000 onih koji su u samoizolaciji.

Mjere će se donositi od sutra, uključuju i cijeli paket ekonomskih mjera ali i paket mjera koji se tiču socijalnog života, a sigurno je da će sve biti restriktivnije, rekao je ministar Davor Božinović.

“Život će nam se mijenjati, sve u cilju zaštite pučanstva i bližnjih. Moramo preuzeti odgovornost za sebe i druge”, kazao je ne odbacujućimogućnost zatvaranja granica.

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je da Hrvatska ulazi u treću fazu obrane od koronavirusa nakon što je među 49 evidentiranih slučaja zaraze utvrđeno dvoje liječnika iz KB Dubrava.

“To znači aktivaciju zdravstvenog sustava, odnosno primarnih intenzivističko-respiratornih centara, sekundarnih centara za liječenje srednje teško bolesnih i tercijarnih centara koje za svaki slučaj imamo u pričuvi”, objasnio je Beroš i dodao da je važno što je Hrvatska dugo odoljevala takvom scenariju.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je da će Vlada najvjerojatnije u utorak izaći s novih 13 zakonskih prijedloga za mjere borbe protiv koronavirusa te dodao da će, u slučaju većih potreba koje ne bi mogla apsorbirati Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević”, respiratorni centar u Zagrebu biti Klinički bolnički centar Dubrava. 

Radi na svim mogućim rezervama za eventualne scenarije koji mogu biti pred nama, kazao je Plenković. 

Povećana potrošnja u trgovinama 

Potrošnja u trgovinama u prvom dijelu subotu je bila ukupno povećana 41 posto u odnosu na isti dan prošle godine što je predstavljalo dodatni pritisak na trgovine, ali su se prema kraju dana stvari dodatno stabilizirale, izjavio je ministar financija Zdravko Marić.

Novinari su u nekoliko trgovina mogli zapaziti prazne police na kojima stoji brašno, kvasac, ulje i sužen izbor svježeg mesa, dok su ostali artikli bilo uobičajeno dostupni.

Sustav izvođenje nastave na daljinu

Ministarstvo znanosti i obrazovanja priprema sustav izvođenje nastave na daljinu te je objavilo raspored nastavnih i raspored emitiranja obrazovnih sadržaja putem televizijskih programa.

Za nastavnike koji nemaju spremna svoja online predavanja Ministarstvo će isporučivati osnovni raspored sati koji će vrijediti za cijelu Hrvatsku, a ostali će moći koristiti vlastita online predavanja, rečeno je.

Razredna nastava organizirana je u suradnji s Hrvatskom televizijom na Trećem programu pod nazivom Škola na Trećem, a odvijat će se po kurikulumima i nastavnim programima svaki dan.

Viši razredi osnovne škole i srednjoškolci online nastavne sadržaje moći će pratiti i putem Sportske televizije.

Ministrica Blaženka Divjak pozvala u nedjelju sve da budu disciplinirani i prate raspored sati za online nastavu kako bi bilo što manje poteškoća s prijavama u sustav.

Razgovori ministara unutarnjih poslova Srbije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Slovenije i Hrvatske omogućilo je opskrbu građanima svih tih zemalja i od toga se ne smiju odustati, kazao je Davor Božinović.

Naglasio je kako je potrebno sačuvati hladnu glavi i razum, te da svatko za sebe treba donijeti razumne odluke, brinuti o osobnoj higijeni i ponašati se sukladno uputama.