54-godišnji Nenad prvi Baranjac koji je primio cjepivo u Belom Manastiru

Danas je započelo cijepljenje protiv SARS-CoV-2 virusa, donosno koronavirusa, u Hrvatskoj. Hrvatska je dobila simboličnu isporuku od približno 10.000 cjepiva, sve doze su raspoređene po županijama. Osječko-baranjska županija dobila je ukupno 645 doza, od kojih su 485 namijenjene domovima za starije i nemoćne osobe. Tako je belomanastirski Dom za starije i nemoćne osobe dobio svojih 105 doza, a danas je cijepljena prva osoba.

Prvi cijepljeni Baranjac, 54-godišnji Nenad Radmanić korisnik je Doma za starije i nemoćne Beli Manastir, a danas je simbolično kao dugogodišnji korisnik prvi primio cjepivo.

,,Jedva sam čekao ovaj trenutak samo da se riješimo pandemije i vratimo u normalan život.” – komentirao je nakon primljenog cjepiva.

U iduća dva dana 105 korisnika primiti će prvu dozu cjepiva u belomanastirskom staračkom domu. Od ravnatelja Tomislava Perana doznajemo kako se nisu svi korisnici i djelatnici izjasnili da žele cijepljenje, ali da će se ostvariti potrebnih 70% procjepljivanja. Ukupno u ovom domu ima 162 korisnika i 62 djelatnika.

Nakon procjepljivanja korisnika koji su za to iskazali želju s idućim nabavama krenuti će se s cijepljenjem zainteresiranih djelatnika.

,,Mogu s radošću i veseljem reći da je konačno stiglo cjepivo i u naš dom. Mi smo osobito ponosni na to što ćemo sada uspjeti sačuvati sve naše korisnike od fatalnih posljedica covida nadamo se da ćemo izdržati tih mjesec dana koliko je potrebno da naši korisnici koji se budu cijepili steknu imunitet.” – rekao je ravnatelj Peran.

U Domu za starije i nemoćne Beli Manastir od početka pandemije zaraženo je ukupno 10 korisnika i 9 djelatnika. Sve zaražene osobe utvrđene su tijekom samoizolacije ili djelatnici prije vraćanja s godišnjeg odmora. Kvalitetna kontrola i dodatne mjere koje se provode u domu dovele su do dobrih rezultata, bez smrtnih ishoda i s vrlo blagim simptomima.