6 razloga zašto djeca trebaju što više vremena provoditi na otvorenom

foto: Pixabay/Ilustracija

Sigurno su vam najljepše uspomene iz djetinjstva upravo one koje podrazumijevaju druženje na otvorenom s obitelji i prijateljima, bilo je to neko potpuno drugačije vrijeme, zar ne? Danas mnogo više vremena provodimo u zatvorenom, ponekad iz nužde, a često i iz želje za dodatnom komocijom. Boravak na otvorenom trebao bi biti pravilo, a ne iznimka, neovisno o godišnjem dobu. Skafanderi ili kvalitetna kabanica i gumene čizmice bit će dovoljni da vaši mališani stvore divne uspomene čak i kada vrijeme za boravak vani nije idealno, piše Mamin kutak.

Vrijeme vani je vrijeme bez ekrana
Uz brojne blagodati boravka na svježem zraku, tu je i jedna podjednako važna stvar, a to je da djeca to vrijeme svakako neće provesti pred ekranima. Kada tome dodamo fizičku aktivnost, igra vani je idealan izbor za zdravo i sretno dijete! Jeste li znali da previše vremena u zatvorenom i pred ekranima dovode do slabljenja imuniteta, debljanja, ali i kratkovidnosti kod djece.

Izloženost suncu
Iako sunčano vrijeme često povezujemo s ljetom, blagodati sunca i tijekom ostalih godišnjih doba imaju velikih benefita. U tijelu se proizvodi vitamin D, neophodan za rast i razvoj kostiju, imunitet postaje snažniji, a djeca osim što su bolje raspoložena, ona će svakako i kvalitetnije i bolje spavati nakon boravka u prirodi. Sve negativne strane izlaganju sunca lako će riješiti krema sa zaštitnim faktorom.

Bolje motoričke sposobnosti
Aktivnosti poput trčanja, bavljenje brojnim sportovima i društvenim igrama potiču bolju fizičku kondiciju, ali i poboljšavaju motoričke sposobnosti zbog nužnosti usklađivanja cijelog tijela. Istovremeno igra s prijateljima jača djetetovu socijalnu stranu i jača njegovo samopouzdanje.

Igra na otvorenom jača kreativnost
Većina igara na otvorenom, osobito onih u kojima sudjeluje više djece, mogu biti ozbiljan projekt za vaše dijete. Igra zahtijeva planiranje, zajedničko rješavanje problema, pronalazak rješenja i pristanak na kompromis. Sve ovo nemoguće je bez razvijanja vještina rasuđivanja i razvoja kreativnog razmišljanja.

Aktivnost na otvorenom potiče zdrave navike
Djeca koja se često igraju na otvorenom imaju znatno manje rizike od pretilost, ali i svih ostalih bolesti. Najbolja stvar koju možete učiniti za svoje dijete jest dozvoliti mu da se uprlja u parkiću, šumi ili na livadi, da promrzli nosić i rumeni obraščići budu najbolji mogući saveznih za zdravo odrastanje, iz dana u dan.

Boravak vani omogućuje djeci da shvate kako živi i funkcionira priroda
Često vrijeme među plastičnim igračkama ili pred ekranima može djecu potpuno odvojiti od prirode. Opipavanje i mirisanje prirode aktivnost je koja unosi u naše živote posebnu vrstu pozitivne energije i sreće, a djeca koja mnogo vremena provode vani izrastaju u ekološki osviještene ljude i mnogo više brinu o biljkama i životinjama.

Koliko često se vaši mališani igraju u prirodi? Kada ste im se posljednji put pridružili i probudili dijete u sebi?