Skup Podunavskih Hrvata, Festival tista i Baranjski bećarac obilježili su vikend u Baranji!

Potpisivanjem Pisma namjere o uspostavljanju suradnje između Osječko-baranjske županije i Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj nastavilo se obilježavanje Dana Osječko-baranjske županije u Baranji. Pismo su potpisali predsjednik HDS u Mađarskoj Ivan Gugan i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

–  Time smo formalizirali, a nastavljamo i osnažiti dosadašnju suradnju koja je izuzetno dobra. Mi kao županija imamo komunikaciju s našom zajednicom u Srbiji, BiH, Njemačkoj, SAD-u, Mađarskom  i drugim zemljama. Vjerujem da će potpisivanje Pisma namjere donijeti nove zajedničke projekte s ciljem očuvanja kulture i tradicije hrvatskog naroda u Mađarskoj – poručio je župan Anušić.

Gugan je istaknuo kako će podizanje suradnje na višu razinu zasigurno doprinijeti i hrvatskom narodu u Mađarskoj kao i Osječko-baranjskoj županiji osobito u polju gospodarstva, poljoprivrede i turizma.

Prvi je put u Gajiću održan i Skup Podunavskih Hrvata kojem su nazočili uz predstavnike Županije i HDS u Mađarskoj i veleposlanik RH u Mađarskoj Mladen Andrlić, Generalni konzul RH u Pečuhu Drago Horvat, savjetnik u Veleposlanstvu RH u Srbiji Nikola Bajić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasna Vojnić, ministar u Vladi Republike Srbije Tomislav Žigmanov, saborski zastupnici Stipan Šašlin, Nataša Tramišak i Zdravka Bušić, državni tajnik u MRRFEU Domagoj Mikulić, predstavnici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske i predstavnici baranjskih općina, brojnih kulturnih udruga, agencija i institucija iz Hrvatske, Mađarske i Srbije.

– Cilj ovog skupa je povezati hrvatske zajednice susjednih zemalja, pružiti im mogućnost upoznavanja i suradnje te ponuditi im podršku kroz prekogranične projekte Europske unije te iskustva naše Razvojne agencije. Nakon obilježavanja 100 godina hrvatske Baranje i 300 godine crkve sv. Petra i Pavla, ove smo godine organizirali Skup podunavskih Hrvata za koji vjerujemo da će postati jednogodišnja tradicija – rekao je Mislav Matišić ispred organizatora skupa, Osječko-baranjske županije.

Program je nastavljen Festivalom tista u stoljetnom drvoredu ispred crkve sv. Petra i Pavla u Topolju uz zvuke kvinteta Zrinke Posavec. Ovogodišnje slane i slatke verzije tijesta, paprikaše od guske, ovce i pijetla, perkelte od divljači, soma i podolca te grah u ćupu kušalo je više od tisuću posjetitelja. Domaćini iz Baranje te gosti iz Vojvodine, Mađarske i Bosne i Hercegovine mnogobrojnoj su publici predstavili i stare zanate te tradicionalnu pjesmu i ples. Smotra folklora KUD-ova četiri zemlje, utrka zaprežnih kola, izložbe i koncerti ovoga su vikenda u Baranju privukli više tisuća posjetitelja iz Hrvatske, ali i susjednih zemalja. Festival tista i Baranjski bećarac su jedinstvene manifestacije koje posjetiteljima nude mogućnost upoznavanja kulturne i eno baštine Bunjevaca i Šokaca Baranje i Bačke i to na jedinstvenom prostoru Baranje u trokutu između Pečuha, Subotice i Osijeka u već poznato vrijeme, prvi vikend u lipnju. Zbog jedinstvene ponude i rekordnog broja posjetitelja Festival tista i Baranjski bećarac svrstavaju se u manifestacije Osječko-baranjske županije s iznimnim kulturnim i turističkim potencijalom.