Akcija MUP-a „Mir i dobro“ – Oprezno s pirotehnikom!

Ministarstvo unutarnjih poslova i ove godine provodi operativnu akciju „Mir i dobro“. Provođenje akcije započinje 13. prosinca 2019. godine i trajat će do 8. siječnja 2020. godine, a cilj joj je sprječavanje zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava. Akcija pokrenuta još 1993. godine kako bi božićni i novogodišnji blagdani u našoj zemlji protekli u miru te kako bi se povećala opća sigurnost građana.

U vrijeme blagdana očekuje se dolazak većeg broja naših državljana koji žive i rade u inozemstvu, odlazak većeg broja građana na zimovanje u inozemstvo, kao i turističkih dolazaka te tranzit stranaca, što će uzrokovati povećanje prometa na cestama i povećanje broja putnika u zračnom, željezničkom i pomorskom prometu te na svim graničnim prijelazima. Također naši će građani prigodom obilježavanja božićnih i novogodišnjih blagdana, sukladno tradicionalnim vjerskim i obiteljskim običajima, u velikom broju pohoditi vjerska svetišta i crkve, organizirano slaviti u ugostiteljskim objektima i na gradskim trgovima te se međusobno posjećivati u obiteljskim domovima.

Kako bi slavlje proteklo u miru i duhu blagdanskog obilježavanja Božića, građanima želimo skrenuti pažnju kako eksplozivna sredstva nisu dio takvog slavlja i kako posljedice uporabe ovakvih sredstava mogu nekoga obilježiti za čitav život.

U vremenu od 15. prosinca 2018. do 8. siječnja 2019. godine, tijekom provođenja akcije „Mir i dobro“, na postajnom području policijske postaje Beli Manastir niti jedna osoba nije ozlijeđena od pirotehničkih sredstava te nije bilo oduzete pirotehničke galanterije te također, nije zabilježen niti jedan slučaj propucavanja objekata.

Kao i prethodnih godina, veći broj građana će nabavljati pirotehnička sredstva koja se nalaze u slobodnoj prodaji, ali se očekuje i nezakonita nabava eksplozivnih ili pirotehničkih sredstava čija prodaja nije dopuštena.

Tako će tijekom prosinca, a posebice u blagdanskom razdoblju, policija pojačano kontrolirati neovlaštenu prodaju pirotehničkih sredstava, u cestovnom će se prometu posebna pozornost posvetiti većoj protočnosti prometa, a na graničnim prijelazima suzbijanju ilegalnog unošenja pirotehničke galanterije. Također, policijski će službenici kontaktirati predstavnike civilne vlasti na razini županija, gradova i općina, predstavnike župa, kao i ravnatelje osnovnih, srednjih,  škola kako bi se građane upozoravalo na opasnosti zloupotrebe oružja, streljiva, eksploziva, bombi, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava kućne izrade. Najveća opasnost od zlouporabe takvih sredstava, prijeti na mjestima masovnog okupljanja građana.

Savjeti građanima

Prilikom provođenja akcije vrlo je važan doprinos svakog pojedinca, jer proslava blagdana u prvom redu ovisi o svima nama poimence. Treba imati na umu da se nesreće ne događaju nekom drugom.

Iskustva ukazuju da blagdansko raspoloženje u pretjeranoj mjeri potiče nerazboritu uporabu oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, što zna biti kobno, katkad s većim ili manjim posljedicama, što znači da uvijek treba biti oprezan i razborit prije njihove uporabe.

Kako bi se izbjegle neželjene posljedice, ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli stradati. Uvijek budite uzor svom djetetu jer djeca pirotehnička sredstva ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite. U svakom slučaju obvezno djecu poučite o načinu rukovanja i mogućim posljedicama.

Pirotehnička sredstva nisu igračke. Najčešće su ozljede šaka i prstiju, lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s opeklinama, koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive. Utjecaj topline eksplozije nakon nekoliko dana izaziva odumiranje tkiva pa je nužno izvesti nekoliko slojeva djelomičnih amputacija. Oči, pak, najčešće stradavaju od opeklina i čestica raketa ili petardi.

Stoga je uvijek bitno preventivno reagirati da bi se izbjegle nesrećejer prilikom rukovanja oružjem i eksplozivom najčešće stradavaju mlade, neiskusne i nestručne osobe. Također, konzumiranje alkohola čest je pratitelj takvih nesreća.

Budite odgovorni i ne podcjenjujte dječju zainteresiranost za oružje, a ako ga posjedujete, čuvajte ga na za djecu nedostupnim i zaključanim mjestima.

Djeco, ne dirajte nepoznate predmete, ne rastavljajte ih, ne pomičite ih. Zapazite li ih, odmah pozovite roditelje ili policiju na broj 192.

Pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja građanima starijim od 18 godina dok je njihova uporaba, dozvoljena građanima starijim od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja.

Pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 nije dozvoljeno koristiti u zatvorenim prostorima i na prostoru gdje se okuplja veći broj građana.

Građanima nije dozvoljena nabava niti uporaba petardi i redenika iz kategorije F3, kao ni uporaba pirotehničkih sredstava iz kategorije F4, P1, P2, T1 i T2 za osobne potrebe.

Pirotehnička sredstva kategorije F1 mogu se, osim u prodavaonicama oružja i streljiva te prodavaonicama pirotehničkih sredstava, prodavati u maloprodaji i u drugim prodavaonicama te na kioscima tijekom cijele godine, građanima starijim od 14 godina, a uporaba navedenih sredstva dozvoljena je građanima starijim od 14 godina tijekom cijele godine.

Vatrogasna zajednica Baranja u suradnji s PP Beli Manastir, u osnovnim školama na području Baranje provest će edukaciju djece o ponašanju u vrijeme blagdana, a koja će se odnositi na povećanu opasnost od izbijanja požara zbog neopreznog korištenja blagdanskih dekoracija i posljedice zlouporabe pirotehničkih sredstava. Navedene edukacije održat će se u osnovnim školama u Dardi, Kneževim Vinogradima i Šećerani.