Akcija Uskoka: Zbog lažnih lovačkih dozvola uhićena 41 osoba diljem Hrvatske

foto: Pixabay/Ilustracija

Hrvatski lovački savez (HLS) pozdravio je u srijedu akcije koje uvode red u područje izobrazbe lovaca, nakon uhićenja 41 osobe za koje se, kako navode mediji, sumnja na korupciju oko dobivanja lovačkih uvjerenja.

Hrvatski lovački savez pozdravlja sve akcije koje uvode red u područje izobrazbe lovaca. Osposobljavanje kadrova u lovstvu odvija se prema važećem istoimenom Pravilniku Ministarstva poljoprivrede. Prema Pravilniku, svaki kandidat mora proći izobrazbu od ukupno 125 sati predavanja i vježbi, točnije 90 sati predavanja i 35 sati vježbe kako bi pristupio pismenom i usmenom dijelu ispita. Nakon položenog ispita, kandidatu se izdaje Uvjerenje o položenom lovačkom ispitu.

Hrvatski lovački savez provodi ispite od 30-tih godina prošlog stoljeća. U razvijenim europskim zemljama ispite za lovca provodi isključivo nacionalni savez lovaca.“ navodi Hrvatski lovački savez u svom priopćenju.

Policija je u koordinaciji s Uskokom u srijedu, 17. siječnja započela akciju na području nekoliko hrvatskih županija, a zbog sumnje u koruptivna djela uhićena je 41 osoba.

“Navedene radnje provode se na području više županija u odnosu više desetaka osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile koruptivna kaznena djela”, kratko je objavio Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta koji će, nakon ispitivanja osumnjičenika, donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju.

Kako doznaje N1 imati lovačku dozvolu i kupiti oružje, poželjeli su brojni privatni poduzetnici, obrtnici, vlasnici OPG-ova, nogometaši, zaposlenici ministarstava i jedna krojačica te su svi oni, kako sumnjaju istražitelji, od početka 2022. do početka 2023. za istu platili mito vlasniku Pučkog otvorenog učilišta. Navodno je riječ o iznosima između 1.500 i 3.000 kuna.

HLS ističe kako se osposobljavanje kadrova u lovstvu odvija prema važećem pravilniku Ministarstva poljoprivrede, po kojemu svaki kandidat mora proći izobrazbu od 125 sati predavanja i vježbi, točnije 90 sati predavanja i 35 sati vježbe kako bi pristupio pismenom i usmenom dijelu ispita. Nakon položenog ispita, kandidatu se izdaje uvjerenje o položenom lovačkom ispitu.

Savez navodi da provode ispite od 30-tih godina prošlog stoljeća, napominjući da u razvijenim europskim zemljama ispite za lovca provodi isključivo nacionalni savez lovaca.

Istraživanjem je obuhvaćena 41 osoba s prebivalištima na širem području Hrvatske, a uhićene će osobe nakon kriminalističkog istraživanja biti predane pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zagrebačke, dok će kaznena prijava biti podnesena Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.