Aktualni projekti na području Općine Popovac

foto: MB Press

O aktualnostima na području Općine Popovac razgovarali smo s načelnikom Zoranom Kontakom koji je izdvojio najvažnije u proteklom i budućem razdoblju.

Bliži se obilježavanje 31. godišnjice od osnutka Općine Popovac i Dana Općine. Program svečanosti još nije službeno objavljen no kao i svake godine očekuje se turnir u nogometu, polaganje vijenaca, sveta misa i svečana sjednica Općinskog vijeća, prigodna pokazna vježba mladeži, tradicionalna 11. Štruklijada u Popovcu, Fišijada u Branjini i Turnir ulica.

Općina Popovac u 2024. godini planira provesti određen projekte na društvenoj razini ali i na izgradnji komunalne infrastrukture. U razgovoru s načelnikom Općine Popovac, Zoranom Kontakom, izdvojili smo ključne projekte i trenutke za Općinu u proteklom i budućem razdoblju.

Najveće ostvarenje u proteklom razdoblju za Općinu Popovac je projekt “Zaželi” na kojem je zaposleno 18 osoba, a projekt je vrijedan 891 000 eura.

“Prošao je natječaj za projekt Zaželi za Popovac u vrijednosti 891 tisuću eura koji će početi od 13. svibnja 2024. godine, a 18 novo zaposlenih žena će brinuti za šest puta više korisnika. U tijeku su završne pripreme za pokretanje samog projekta., istaknuo je načelnik.

“Od većih infrastrukturalnih projekata bih naveo izgradnju nerazvrstane ceste i sanaciju prema groblju u Branjini, vrijednosti nekih 80 000 eura, zatim imamo izgradnju ograde oko groblja u Kneževu, također 80 000 eura. Ograda je važna zbog buduće ceste koja će povezivati Šarok sa Kneževom.”, rekao je načelnik Zoran Kontak.

Županijska uprava za ceste izrađuje projektnu dokumentaciju, a načelnik Zoran Kontak navodi kako će radovi krenuti iduće godine. Cesta će spojit mjesto Kneževo sa susjednim mjestom Šarok u Mađarskoj sa slobodnim prolazom. Time će se smanjiti udaljenost između Kneževa i Vinogorja u Mađarskoj Villany put s 42 km na 19 km.

U završnoj fazi su radovi obnove poslovnih prostora na području Općine Popovac. Općine planira iznajmiti određene poslovne prostore, a kroz nekih mjesec do dva će prostori biti iznajmljeni, ističe načelnik.

Radi se o novom ugostiteljskom objektu i novoj trgovini pekarskih proizvoda.

U tijeku je završna faza obnove društvenog doma u Popovcu. Vrijednost je 40 000 eura, a biti će završena obnova tog doma. Za novo dječje igralište pored osnovne škole u Popovcu su osigurana sredstva, a od ostalih radova načelnik je istaknuo uređenje staza na grobljima i uređenja Njemačkog dijela groblja.

“Projektiramo izgradnju malog parkića ispred same zgrade Općine koji je u završnoj fazi, ove godine očekujemo da ćemo imati projektnu dokumentaciju a iduće godine bi krenuli u radove.”, rekao je načelnik.

Završena je javna nabava za dogradnju osnovne škole u Kneževu za potrebe dječjeg vrtića, a radovi će početi krajem ove školske godine u 6. mjesecu i trajat će sve do jeseni, odnosno do 9. ili 10. mjeseca bi sve trebalo biti završeno.

Od većih projekata koje je Općina nominirala je projekt izgradnje nerazvrstanih cesta mjera 73.13 za izgradnju nerazvrstane ceste Popovac- Branjin Vrh dužine 2 kilometra.

Projekt je vrijedan 2 milijuna eura, financiran u 100 %-nom iznosu od strane EU fondova, gdje se i Grad Beli Manastir nadovezao sa svojom prijavom. Samim time bi se skratio put od Popovca do Branjin Vrha za 4 km, ističe načelnik.

Nadalje, na prostoru svetišta Marije Lurdske u Popovcu bit će postavljen jedan roštilj i jedno stajalište za bicikliste kako bi nadopunili ponudu za turiste. Sve će se organizirati u skladu s mjerama zaštite od požara.

Odobren je projekt Zaželi u suradnji s udrugom Udruženje Baranja. U tijeku su informativne radionice a uskoro će biti još jedan natječaj za zapošljavanje žena na području Općine Popovac gdje će se moći zaposliti još 13 osoba.

Općina Popovac djeluje sukladno svojim proračunskim mogućnostima te smo zadovoljni onime što smo ostvarili u proteklom razdoblju”, zaključio je načelnik Općine Popovac, Zoran Kontak.