Aktualno na području Općine Petlovac

foto: MB PRESS

Na području Općine Petlovac u tijeku su projekti izgradnje javne rasvjete u nekoliko naselja te drugi infrastrukturni projekti o kojima smo razgovarali s načelnik Milanom Kneževićem.

Prvi dio javne rasvjete u Baranjskom Petrovom Selu je završen, a drugi dio Glavne ulice, od centra do kraja naselja prema Belišću kreće u postavljanje. Načelnik Knežević je istaknuo kako je projekt sastavljen na osnovu cijena prije poskupljenja koja se sada osjeti. Zbog toga bit će problema pri dovršenju. Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Ministarstva graditeljstva s 540 tisuća kuna.

Kreće se i u izgradnju javne rasvjete u naselju Novi Bezdan. Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije s 240 tisuća kuna. Javnom rasvjetom pokrit će se i kružni tok. HEP bi trebao uskoro krenuti u izgradnju niskonaponske mreže. U Novom Bezdanu radit će se i vodovodna mreža.

U Torjancima završena je legalizacija romskog naselja te će se ići u izgradnju novih romskih kuća za mještane koji su u potrebi. Načelnik dodaje kako sve ovisi o natječajima i fondovima. Od romskog naselja do škola radit će se nogostup u vrijednosti 350 tisuća kuna. Načelnik otkriva kako je nogostup nužan zbog brojen djece koja idu u školu duž tog kilometra.

Značajne mjere

Općina provodi mjere sufinanciranja školarcima, uređenje naselja i poljoprivrednicima. Velik interes zabilježen je za mjere namijenjene OPG-ovima za pokrivanje troškova infrastrukture i druga ulaganja s 10 tisuća kuna po subjektu.

Ulaganje u uređenje vizure naselja odnosi se na uređenje fasada, unutarnjeg uređenja, stolarije i drugo mladim obiteljima. Za isto je prošle godine izdvojeno 350 tisuća kuna, a načelnik otkriva kako će sredstva biti ograničena ovisno o proračunu, a u istu mjeru ići će se i nagodinu.

Općina pokriva troškove nabavke radnih materijala za učenike osnovnih škola za srednje škole do 1.000 do 1.300 kuna.