Aktualnosti na području Općine Popovac: javna rasvjeta u Kneževu, prilagodba škole za vrtić…

foto: MB Press

O aktualnim projektima na području naselja koje pokriva Općine Popovac razgovarali smo s načelnikom Zoranom Kontakom, koji je za početak izdvojio projekt reciklažnog dvorišta koje je nedavno otvoreno, Danu Općine čije obilježavanje slijedi te najvažnijem projektu cesti Kamenac-Popovac koja bi uskoro trebala biti službeno otvorena.

Projekt izgradnje ceste vodi Županijska uprava za ceste, a Kontak otkriva kako se planira lobirati i za proširenje županijske ceste kroz Popovac koja je trenutno uska, a završetkom ceste Kamenac-Popovac očekuje se veći prostor vozila zbog čega će biti potrebno proširenje. Za taj pothvat osigurana je građevinska dozvola.

Što se tiče infrastrukture otkriva kako su u planu brojni projekti za koje se moraju ostvariti prava i financijska sredstva putem natječaja resornih ministarstava. Tako slijedi prijava projekta za niskonaponsku mrežu javne rasvjete u Kneževu. Očekuje se izdavanje građevinske dozvole do kraja godine, a trenutno je u tijeku projektiranje. Do kraja iduće godine projekt bi trebao biti gotov. U tijeku je uređenje nogostupa u Kneževu, a radovi su pri kraju.

Na natječaje prijavit će se projekti uređenja DVD-a u Branjini, obnova bivše slastičarnice te uređenje centra Popovca, projektiranje zgrade za društvene potrebe i dječje igralište i parking umjesto stare općine.

Kontak je rekao kako je u planu prilagodba osnovne škole u Kneževu za boravak 20-25 djece vrtićke dobi. Uredit će se unutarnji prostor, prilaz i dječje igralište. Radi se o projektu procijenjene vrijednosti preko milijun kuna, a bit će prijavljen do kraja srpnja na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Financiranje udruga

Načelnik Kontak dodao je kako su na temu udruga s područja općine najaktivnije one sportske, odnosno nogometni klubovi. Za šest sportskih udruga izdvojene su 402 tisuće kuna, za dvije kulturne 19.500 kuna, a za šest humanitarnih udruga 21 tisuća kuna.
Za dobrovoljna vatrogasna društva izdvojeno je 167 tisuća kuna.

Tretiranje komaraca kao i do sada

Sezona komaraca kreće uskoro, a općine s malim proračunima u borit će se u okviru sa svojim mogućnostima. Kontak kaže kako se Općine Popovac sa svojim proračunom ne može braniti onako kako institucije nalažu, već će se to činiti sukladno sredstvima koja su na raspolaganju, a to je kao i prethodnih godina. Nada se kako će to biti dovoljno s obzirom na to da je godina sušna.