Amazon je zaplijenio i uništio oko 2 milijuna lažnih proizvoda u 2020.

foto: pixabay

Amazon se bori s prevarantima otkako postoji, ali prošla godina postavila je rekord po tom pitanju jer zaplijenjeno je i uništeno oko dva milijuna proizvoda koje su razni preprodavači željeli podmenuti kupcima.

Naime, Amazon omogućava prodavačima “treće strane” nuditi proizvode i usluge, što neki pokušavaju iskoristiti u krive svrhe. Ali, stvari su se toliko poboljšale po pitanju razotkrivanja prevara da teško ikome više mogu proći.

A ima uistinu svega, najčešće krivotvorina zvučnih i poznatih proizvoda, što ljude ponuka kupiti ih, ali jako brzo se otkrije da nisu to što su željeli. Ako uopće stignu do njih prije nego u Amazonu prepoznaju o čemu se radi. Najčešće odmah prepoznaju. Otuda tolika brojka zaplijenjenih i uništenih stvari.

Iako praktički savršeno sve to funkcionira, u Amazonu žele savršenstvo, odnosno, postići situaciju u kojoj na godišnjoj razini nijedan krivotvoreni ili proizvod kojem nije mjesto na platformi neće uspjeti proći neopaženo.

Iako je na kraju njih dva milijuna uništeno, fascinira podatak da je oko deset milijardi proizvoda i usluga bilo “pod povećalom” zbog sumnje da s njima nešto nije u redu. Dakle, “puše se i na hladno”, ali to je za korisnike i bolje.

Jedino na što se žale jest da im se pri prijavi s druge IP adrese automatski onemogući kupovina na nekoliko sati, zaštite radi. Taj dio ne funkcionira najbolje i izaziva gnjev. Naime, moguće je kupiti nešto i potom u roku desetak minuta stiže e-mail poruka u kojoj se navodi da je račun iz sigurnosnih razloga suspendiran, kupnja poništena i da će sve trajati dva sata, nakon čega treba mijenjati lozinku. Ponekad se to dogodi i nekoliko puta zaredom, što je besmisleno…

Zato na deset milijardi sumnjivih ne treba gledati blagonaklono, to je poveći broj slučajeva u kojima su kupci ili prodavači bili sputani bez razloga.