Američke sankcije Rusiji znatno će ograničiti pristup tehnologiji iz inozemstva

Sjedinjene Američke Države su uvele oštra ograničenja za izvoz Rusiji, s ciljem drastičnog ograničavanja pristupa tehnološkim dobrima niže i više kategorije iz inozemstva.

Ministarstvo trgovine SAD-a objavilo je popis proširenih pravila licenciranja i zahtjeva provedenih kao odgovor na daljnju invaziju Rusije na Ukrajinu. Odnosno, to je fini izraz za – sankcije.

Prema njima, američki dobavljači koji žele isporučivati ​​u Rusiju morat će dobiti dozvole za proizvode za koje u prošlosti one nisu bile potrebne. To uključuje mikroelektroniku, telekomunikacijske artikle, senzore, navigacijsku opremu, avioniku, pomorsku opremu i komponente zrakoplova.

Osim toga, SAD na popis entiteta dodaje kompanije označene kao “krajnji vojni korisnici” zbog njihovih navodnih veza s ruskom vojskom. Svaka od tih kompnija koja želi isporučiti proizvode proizvedene u inozemstvu tim vojnim krajnjim korisnicima morat će dobiti licence od SAD-a ako za svoje proizvode koristi alate, tehnologiju i softver američke proizvodnje. Cilj je da ove sankcije “značajno utječu na sposobnost Rusije da nabavi predmete koje ne može sama proizvesti”.

Nova pravila navode da će zahtjevi za licencama biti pregledani “u skladu s politikom odbijanja”, što znači da će Ministarstvo trgovine odbiti gotovo sve. Uprava će odobravati dozvole samo u rijetkim iznimkama, poput zahtjeva vezanih za sigurnost zračnog prometa i pomorstva, kao i humanitarne potrebe. Izvoz pametnih telefona u Rusiju također je dopušten, sve dok se ne isporučuju ruskim državnim službenicima i državnim poduzećima.

Bivši dužnosnik Ministarstva trgovine Kevin Wolf rekao je da su pravila toliko složena da bi mnoge kompanije mogle jednostavno potpuno prestati poslovati s Rusijom kako bi izbjegle pogreške unatoč provedenim mjerama.

Tijekom govora u kojem je najavljivao nove mjere, američki predsjednik Joe Biden rekao je da partnerske zemlje usvajaju ili su izrazile namjeru usvojiti slične sankcije. Popis zemalja partnera uključuje 27 članica Europske unije, poput Italije, Francuske i Njemačke, uz Kanadu, Australiju, Japan i Veliku Britaniju.

“Između naših akcija i akcija naših saveznika i partnera, procjenjujemo da ćemo prekinuti više od polovice ruskog visokotehnološkog uvoza”, izjavio je Biden.