Analiza prometa za prvih šest mjeseci na području PP Beli Manastir

Donosimo godišnju analizu prometa za prvih šest mjeseci na području Policijske postaje Beli Manastir.

Na području PP Beli Manastir evidentirano je ukupno 133 prometnih nesreća od čega je jedna prometna nesreća s poginulom osobom, 29 s ozlijeđenim osobama i s materijalnom štetom 104 prometne nesreće.

U odnosu na isti period 2022. godine evidentiran je veći broj prometnih nesreća za 10, s poginulom osobom je manji za jedan, s ozlijeđenim osobama je veći za tri, s materijalnom štetom je veći za devet.
U prometnim nesrećama s ozlijeđenim osobama, njih 26 je zadobilo lake tjelesne ozlijede a 10 osoba zadobilo je teške tjelesne ozlijede.

Najviše prometnih nesreća se dogodilo u gradu Belom Manastiru, ukupno 33 prometne nesreće. Prema podacima najviše prometnih se dogodilo ponedjeljkom petkom i subotom.

Najveći broj prometnih nesreća dogodio se zbog neprilagođene i nepropisne brzine kretanja vozila, nepropisnog kretanja kolnikom, nepoštivanja prednosti prolaska te nepropisnog skretanja.
U 26 prometne nesreće, četiri su prometne nesreće s ozlijeđenim osobama a 22 prometne nesreće su s materijalnom štetom gdje je uzrok bila nepropisna i neprilagođena brzina kretanja vozila. Stradalo je ukupno pet osoba, četiri osobe su zadobile lake tjelesne ozlijede, i jedna je zadobila teške tjelesne ozlijede.

Utvrđeno je 182 prekršaja pod utjecajem alkohola, što iznosi 8,2 prekršaja po jednoj prometnoj nesreći. Prema spolu u 102 prometne nesreće počinitelji su muški vozači, u 23 prometne nesreće ženski vozači.
Najviše prometnih nesreća su izazvali vozači osobnog automobila. Mladi vozači sudjelovali su u devet prometnih nesreća, od toga jedna s ozlijeđenom osobama i osam s materijalnom štetom.

U ovom periodu djeca do 15 godina starosti nisu sudjelovale u niti jednoj prometnoj nesreći. Pješaci su sudjelovali u dvije prometne, vozači bicikla u pet prometnih nesreća, vozači mopeda i motocikla u četiri prometne nesreće i vozači traktora u tri.

Osobe starije od 65 godina života su sudjelovale u 22 prometne nesreće.
Na području PP Beli Manastir evidentirano je 28 prometnih nesreća s nepoznatim počiniteljem od kojih je pronađeno 19 počinitelja, u devet prometnih nesreća poduzimaju se mjere i radnje oko pronalaska počinitelja.

Na fiksnoj kameri „GATSO“ postavljenoj u mjestu Čeminac evidentirano je 288 prekršaja.


Ukupno je u 2023. godini utvrđeno je 2568 prekršaja, od čega, najveći je broj utvrđenih prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja 1238, nekorištenja sigurnosnog pojasa 270, vožnje pod utjecajem alkohola 182, neregistrirano vozilo i istek prometne 28, nepropisno parkiranje 198, upravljanje prije stjecanja prava 16, upravljanje dok je vozačka dozvola oduzeta 12, mobitel 88, i ostalih prekršaja 734.