Android aplikacije možete pokrenuti i na Windows 10

FOTO:PIXABAY

Microsoft je najavio da će unutar Windows 11 biti mogućnost pokretanja Android aplikacija, ali to je već moguće i s Windows 10, samo treba imati pravi pametni telefon. Pod “pravi” se misli na one koje Microsoft podržava u smislu pokretanja Android aplikacija.

Naravno, ne ovisi to samo o Microsoftu već i o proizvođaču Android pametnog telefona. Uz Your Phone aplikaciju, to se moglo s novijim Samsung Galaxy modelima uređaja. Konkretnije, riječ je o onima načinjenima nakon listopada 2018.

Više o modelima i uvjetima za pokretanje te korištenje Your Phone pogledajte OVDJE.

Što se operativnog sustava tiče, za pokretanje Your Phone treba imati i barem Windows 10 May 2020 Update ili svaki nakon njega. Dakle, uvjeta je mnogo, ali isplati se.

Iako se moglo više po ovom pitanju, sama integracija jest velik korak naprijed. Naime, Your Phone donosi podosta po pitanju korištenja Android operativnog sustava na računalima s Windows 10 operativnim sustavom.

Sami način rada bit će takav da se Android aplikacije pronalaze u Your Phone aplikaciji te kroz nju pokreću. Ali, te će se aplikacije pokretati u odvojenom prozoru, “zrcaljene” s mobilnog uređaja. No, nije to sve, nova podrška za Android aplikacije dopušta Windows 10 korisnicima multitasking s drugim Windows aplikacijama kroz “alt+tab” podršku. Bit će čak moguće “pinati” te Android aplikacije na Windows 10 taskbar ili u Start izbornik. Dakle, bit će integrirane kao dio računala u potpunosti.

Sve ovo znači da sad više nije potrebno pretraživati aplikacije već se sve odmah pronalazi u Your Phone direktno, što itekako olakšava cijelo iskustvo rada. A kad se “pinaju” aplikacije na zadano mjesto, tad se još lakše pronalaze i ostaje potpuni dojam kao da su dva operativna sustava dio jednog.

No, ono što je ipak najveća prednost ovih noviteta jest mogućnost pokretanja Android aplikacija odjednom, jednu uz drugu. Treba imati na umu i da neće ipak sve aplikacije raditi bez greške. Microsoft se već ogradio te naglasio da će neke prikazivati samo “crni ekran”, što znači da je potrebno u hodu prilagoditi ih. Za što će ipak dio odgovornosti morati “nositi” i developeri Android aplikacija.