Anušić u obilasku Belog Manastira: Projekti dobro napreduju, bit će ih još

Beli Manastir danas je posjetio osječko-baranjski župan Ivan Anušić kojega su ugostili gradonačelnik Tomislav Rob i suradnici. Obišli su Dom za starije i nemoćne osobe Beli Manastir, Gradski-športski park i knjižnicu u zgradi Gimnazije Beli Manastir.

Nedavno je završen projekt obnove i izmještanje dijela prostorija u Domu za starije. Tako su sada prostori ureda uprave prebačeni na kat, a sobe korisnika s kata u prizemlje, kako bi im bilo lakše kretanje i dostupniji drugi prostori. Također, dio stručne službe koja je potrebna korisnicima sada im je dostupan u prizemlju. Prostor je obnovljen i opremljen novim namještajem. Tako je povećan kapacitet Doma za veći broj korisnika.

Osječko-baranjska županija kao osnivač Doma financirala je ove projekte.

,,Jedan od tri doma za stare i nemoćne kojima je Osječko-baranjska županija osnivač i mogući reći da sam zadovoljan. Prije 35 godina prvi je korisnik stupio u ovaj dom, a danas je kvalitetan i moderan prostor. U protekle dvije godine uložili smo 1,6 milijun kuna kojima smo proširili kapacitete, renovirali postojeće, izmjestili urede, racionalizirali poslovanje i od danas su tu novi prostori i sobe. Možemo se pohvaliti ovim domom i uzeti ga kao primjer”, rekao je župan Ivan Anušić.

,,U sklopu ovog projekta izmještena je uprava iz prizemnog dijela zgrade u potkrovni dio zgrade gdje su do sada boravili korisnici koji se sada više ne moraju penjati stupama da bi došli do svojih soba. Dom je ostvario uvjete za povećanje smještajnog kapaciteta za od 11 do 15 osoba”, objasnio je Tomislav Peran, ravnatelj Doma za starije i nemoćne.

Projekt izgradnje zgrade na Gradskom stadionu u sklopu Gradskog-športskog parka je završen, dok još nedostaje nekoliko detalja za dovršiti i dovesti u funkciju. U sklopu su izgrađeni teniski tereni, a slijedu pomoćni teren s umjetnom travom te revitalizacija glavnog terena.

,,Županu smo prezentirali nastavak plana investiranja u Gradski-športski park, a naslanja se na Osječko-baranjsku županiju kao Europsku regiju športa. Nova investicija je jučer potpisana, a to je pomoćni teren su umjetnom travom koji će biti vrijedan 3,5 milijuna kuna. Ostaje opremanje zgrade i glavni teren, a u budućnosti i borilišta te atletske staze. Plan je na jesen otvoriti pomoćni teren, dok glavni teren do proljeća iduće godine”, objasnio je gradonačelnik Tomislav Rob.

Knjižnica smješten u zgradi Gimnazije Beli Manastir u dosta je lošem stanju. Nalazi se u potkrovlju te je vrlo mala. Zbog čega su župan i gradonačelnik sjeli s ravnateljima tri belomanastirske srednje škole i razgovarali o tome što im je potrebno jer knjižnicu koristi preko 500 učenika.

,,Osječko-baranjska županija kao osnivač ovih škola investirala je preko 5 milijuna kuna u što se računaju i energetske obnove te kontinuirane investicije u školstvo. Razgovarali smo s ravnateljima konkretno o knjižnici za koju smo dogovorili održavanje te ćemo je već ove godine početi obnavljati i modernizirati”, komentirao je Anušić.

,,Slijedi nam obnova knjižnice, hodnik i unutarnje dijelovi prostora i drugi projekti u suradnji s Osječko-baranjskom županijom. Knjižnici nedostaje sanacija zidova i podova te nove police”, rekla je Blaženka Kalčić, ravnateljica Druge srednje škole Beli Manastir.