Aplikacija “Gradsko oko” – novi jednostavniji način prijave komunalnih problema u Gradu Belom Manastiru

foto: Grad Beli Manastir

“Gradsko oko” je sustav putem kojeg se zaprima najširi spektar komunalnih problema od grafita i vandalizma, do oštećenja asfalta.

Grad Beli Manastir prošloga je tjedna predstavio aplikaciju “LC GRADSKO OKO” putem koje će građani moći prijavljivati komunalne probleme.

Riječ je o modernom, učinkovitom i besplatnom sustavu za evidenciju i upravljanje zaprimljenim prijavama građana, kojima je omogućeno na jednostavan način – putem pametnog telefona ili računala, prijaviti komunalni problem.

Aplikacija je stigla u sklopu projekta Gradsko oko i Pazigrad Beli Manastir. Cilj projekta je, primjenom digitalnih tehnologija, poticati razvoj pametnih i održivih rješenja i usluga u Gradskoj upravi te brže otklanjanje komunalnih, prometnih i infrastrukturnih problema, kao i problema vezanih uz nepropisno odbacivanje otpada.

Šteta koja je posljedica vandalizma, oštećenja kolnika, prometnih znakova ili sprava na dječjim igralištima, nepokošena trava, problemi s javnom rasvjetom, nepropisno odbačen otpad i slično, sada je samo nekoliko klikova na mobitelu udaljena od relevantnih gradskih komunalnih službi.

Sustav ujedno daje mogućnost uvida u dinamiku rješavanja prijavljenih problema, a korisnik aplikacije koji je prijavio problem u svakom trenutku, na vrlo jednostavan način, može vidjeti u kojoj je fazi obrade njegova prijava.

Ciljne skupine projekta su svi građani s područja grada te drugi zainteresirani dionici – tvrtke, gospodarski subjekti i institucije.

Projekt je sufinancirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu do 80% prihvatljivih sredstava. Cjelokupna vrijednost projekta iznosi 17.685,32 eura, dok sredstva pomoći Fonda iznose 14.148,26 eura.