Appleove usluge će od svibnja prestati raditi na ovim operativnim sustavima

Starije verzije operativnih sustava kao iOS, macOS, watchOS ili tvOS ostat će bez pristupa Appleovim uslugama i to je informacija objavljena na Twitteru. Iako je “procurila”, radi se o vjerodostojnom izvoru i trebala bi biti točna.

S javnosti ju je podijelio korisnik nadimka “Stella – Fudge” 5. travnja, a verzije operativnih sustava o kojima se radi su iOS 11-11.2.6, macOS 10.13-10.13.3, watchOS 4-4.2.3 i tvOS 11-11.2.6.

“Appleove usluge prestat će raditi za spomenute operativne sustave s početkom svibnja. Iznimka je iCloud. Vjerojatno ćete dobiti obavijest o potrebi za ažuriranjem”, navodi taj Twitter korisnik.

Pozitivno je što pristup za iCloud usluge ostaje bez obzira na sve. No, činjenica je i da se vjerojatno radi o manjem postotku korisnika bez mogućnosti nadogradnje na novije sustave. Prvenstveno jer je Apple svaku spomenutu verziju operativnih sustava podržavao šest godina. Također, nije potrebno ni prebaciti se na najnoviji dostupni operativni sustav.

Primjerice, svaki iPhone koji je radio na iOS 11 može bez problema raditi i na iOS 12. Samim time, svaki korisnik sa starijim uređajem može dobiti na vremenu ako napravi taj jedan manji korak i ažurira softver barem godinu unaprijed.

Ako pak postoje oni koji imaju toliko stare uređaje da ne mogu ispuniti ove kriterije, ostaje im utjeha što svejedno mogu napraviti backup na iCloud i tako ne izgubiti podatke koje imaju. A kad kupe noviji uređaj i ispune kriterije, imat će ih sve na jednom mjestu.

Prostora za kritiku ovdje baš i nema jer većina proizvođača vezanih za Googleove operativne sustave, kao Android u prvom redu, rijetko nude podršku duže od četiri godine. Apple nudi dvije više i to je podosta prijateljski nastrojeno prema korisnicima, detalj s kojim se jako mali broj proizvođača i kompanije u globalu može pohvaliti.