Bakin špajz- “Domaće je na stolu”

U petak 04.10. od 08:00 u pokaznoj kuhinji i dvorištu Etnološkog centra baranjske baštine održava se radionica i prikaz kuhanja tradicionalnih baranjskih jela pod nazivom “Bakin špajz”.

Peći će se rakija u kazanu – šljivovica pod nazivom Etno Baranja. Po tradicionalnoj recepturi pripremati će se pekmez i zimnica, kuhati ajvar, a biti će i langošica, te kuhanog kukuruza. Osim toga pripremati ćemo i tradicionalnu, pomalo zaboravljenu slasticu od dunja – ili sir od dunja, te brojne druge baranjske slastice.

Biti će lijepo i zanimljivo, pa pozivamo sve zainteresirane da se pridruže. Tradicionalna baranjska jela pripremati će udruge i OPG-evi sa područja Grada Belog Manastira i Baranje.

Cilj nam je prije svega očuvati bogatu baranjsku tradiciju i običaje, te jela, te znanja prenijeti na sve zainteresirane.

Velikim baranjskim gastro spektaklom Bakinim špajzom započeti će događanje LAG-a Baranja ” Domaće je na stolu” .
Za sudionike i sve zainteresirane pripremamo pravi baranjski doručak iz “Bakinog špajza”.

Organiziramo i sajam domaćih proizvoda. Cilj nam je prije svega promovirati domaće poljoprivredne i prehrambene proizvode lokalnih proizvođača, te očuvati baranjsku baštinu i običaje.