Baranjska vinarija Zlatno brdo osvojila je zlatnu medalju za svoj Gold Cuvée 2020

Foto: Zlatno brdo

Baranjska vinarija Zlatno brdo na ovogodišnjem Decanterovom natjecanju osvojila je zlatnu medalju za svoj Gold Cuvée 2020, te broncu za Graševinu 2018. To i ne bi bila neka velika vijest, obzirom na činjenicu da se ove godine čak 314 hrvatskih vina okitilo Decanterovim odličjima, kada se ne bi radilo o vinariji koja na tržištu postoji manje od godinu dana. Naime, 11. lipnja 2021. Mlada poduzetnica Ana Matijević uz podršku oca Gorana i enologa Samira Nađa, oduševljena Baranjom i tradicijom vina koja ovdje postoji još od rimskog razdoblja, odlučila je stvoriti modernu vinariju sa vinima kakva se rijetko nalaze na tržištu, a koja opet, poštuju tradiciju baranjske proizvodnje vina. Tročlani je tim ovu ideju pretočio u viziju, a viziju u vinariju koja se prostire na oko 6ha vinograda na nekim od najpovoljnijih vinogradarskih položaja i godišnje proizvede oko 40.000 butelja vina beskompromisne kvalitete.

Foto: Zlatno brdo

Perjanica vinarije, Gold Cuvée 2020 – zlatna Decanterova dobitnica – kupaža je četiri teško pomirljive sorte – rajnski rizling, chardonnay, pinot sivi izborne berbe i traminac izborne berbe bobica, koje je Samir Nađ svojim godinama brušenim enološkim talentom vješto spojio u skladnu cjelinu. To je vino koje i vinske znalce baš kao i amatere-ljubitelje vina osvaja na prvi gutljaj. Valja naglasiti i to da je zlatnoj kupaži zmajevačke vinarije Zlatno brdo nedostajao samo jedan bod za osvajanje platine, da se nalazi među sedam najbolje ocijenjenih hrvatskih vina na ovogodišnjem Decanteru, kao i to da je zlato za Gold Cuvée prvo zlato za neko baranjsko vino na Decanteru. Ni Graševina 2018, dobitnica bronce, ne zaostaje puno za Gold Cuvéeom, a svojim aromama tropskog voća, zrele breskve, oskoruše i procvalog maslačka te nevjerojatnim kiselinama pravo je rješenje za nadolezeće ljetne dane.

„Naš je cjelokupni tim marljivo radio na kvaliteti vina i iznimno smo ponosni na osvojena Decanterova odličja i potvrdu kvalitete, koja nije mogla doći u bolje vrijeme obzirom da 11.6. slavimo prvi rođendan vinarije.“ – izjavila je Ana Matijević

Nisam čovjek koji pristaje na kompromise. Kada smo pokretali vinariju znali smo da iz nje moraju izaći samo najbolja vina. Jako smo ponosni na činjenicu da smo osvojili, ne jedan, nego čak dva Decantera nakon manje od godinu dana postojanja na tržištu. To nam daje veliki vjetar u leđa i potvrdu da su našu viziju – viziju vinarije Zlatno brdo – prepoznali najveći vinski stručnjaci, ali i potrošači koji sve više traže naša vina.“ – rekao nam je Goran Matijević

Foto: Zlatno brdo

Oba vina, osvajača medalja, bila su među vinoljupcima iznimno popularna i prije osvajanja ovih prestižnih priznanja. Sada se, naravno, očekuje još veći interes za njih, pa ćemo vam prišapnuti kako svoju zalihu Zlatnog brda možete naručiti izravno u vinariji (kontakte potražite na www.zlatnobrdo.hr). Također, dva nagrađena, te ostala (ništa manje dobra) vina ove vinarije možete pronaći u boljim zagrebačkim restoranima, u baranjskom restoranu Darócz, te na policama zagrebačkih vinoteka.

Uzdravlje!

Info: (www.zlatnobrdo.hr), facebook: Zlatno brdo wines