Baranjske udruge dobile 8 milijuna kuna, Darda najuspješnija

Danas su u Gradu Belom Manastiru svečano uručeni i potpisani ugovori u okviru projekta Razvoja i provedbe programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima: Kninu, Belom Manastiru, općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru.  Na svečanom potpisivanju ugovora prisustvovali su gradonačelnik Grada Belog Manastira Tomislav Rob, ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Goran Ivanović i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar.

Ukupno je potpisano 13 ugovora o financiranju projekta što je preko 16 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda. Glavna svrha ovih projekata je povećanje kohezije i povećanje zaposlenosti. ”Cilj Europskog socijalnog fonda je povećati socijalnu uključenost najranjivijih skupina i aktivirati zapravo sve one društvene skupine kako bi društvo dobilo na dodatnoj vrijednosti.” – naglasio je ministar Aladrović.

Baranjske udruge ukupno su ostvarile pravo na preko 8 milijuna kuna sredstava. Darda je najuspješnija te su čak četiri projekta ostvarila sredstva. Hrvatski crveni križ Općinsko društvo Crvenog križa Darda ostvarilo je za projekt ,,Da.R.Da. Dajmo radost Dardi” preko 1,2 milijuna kuna, projekt Općine Darda pod nazivom ,,Znanjem do uspjeha – IT akademija Darda” ostvarilo je preko 1,4 milijuna kuna, HKUD Darda ostvarilo je preko 1,4 milijuna kuna za projekt ,,Aktivni u mladosti – aktivni u starosti”, zadnji projekt iz Darde je ,,Uključimo isključene: zapošljavanje mladih za dobrobit populacije treće dobi s područja Općine Darda” čiji je nositelj Matica umirovljenika Općine Darda, a u pitanju je preko 1,3 milijuna kuna.

Što se tiče belomanastirskih udruga sredstva su dobile udruge Prijatelji svetog Martina i Projekt građanske demokratske inicijative. Projekt građanske demokratske inicijative prijavio se s projektom ,,Dnevni centar za djecu i mlade” za koji su dobili preko 1,2 milijuna kuna, dok je udruga Prijatelji svetog Martina ostvarila pravo na preko 1,3 milijuna kuna za projekt ,,Prema sigurnoj socijalnoj budućnosti”. Gradonačelnik Tomislav Rob naglasio je kako su na području grada ranjive skupine stariji i nemoćni te djeca o kojima se brinu ove dvije udruge te dodaje kako će se kroz ove projekte stalno zaposliti minimalno dvije osobe i povremeno stručni suradnici tijekom 36 mjeseci koliko traju projekti.

Projekt građanske demokratske inicijative kroz ovaj projekt osnovati će centar za djecu i mlade gdje će se odvijati preko 400 raznih edukacija i radionica. Udruga Prijatelji svetog Martina ovim će projektom unaprijediti dostupnost socijalnih usluga na području Grada Belog Manastira koje su prvenstveno namijenjene starijim građanima i onim materijalno ugroženima. U okviru ovog projekta planirana je edukacija djece sa svrhom osvješćivanja važnosti volonterstva i pomoći potrebitima, znanstveno istraživanje koje će pokazati što još nedostaje na području Grada, virtualna burza, besplatna praonica i sušionica rublja za potrebite, kupovina kombi vozila te zaposlenje jedne osobe za vrijeme trajanja projekta. Od predsjednika Udruge, Igora Jakobfija, saznajemo kako će virtualna burza biti web stranica i tiskani bilteni gdje će se nuditi i tražiti polovni namještaj, odjeća, medicinska pomagala, pomoć i slično što će potrebitima olakšati život.

Prioritetna mjesta za provedbu ovog projekta su gradovi i općine koji su najviše stradali tijekom rata na području Republike Hrvatske. ”Treba nam potpora ministarstava i Vlade RH. Ovaj kraj se mora oživjeti, naravno neće se oživjeti sam od sebe, da bi se poticali i gospodarstvo i sve ono što ide uz to moramo stvoriti tu jednu bolju atmosferu te nadoknaditi zaostatak koji nam nedostaje na ovome prostoru, a to je onih 8 ratnih godina dok ljudi nisu bili ovdje.” – rekao je zamjenik župana Osječko-baranjske županije Goran Ivanović.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje navodi kako će u idućih tjedan dana biti odabrani voditelji svih 13 projekta te kako će se organizirati edukacija za njih. Naglašava kako su do sada u iskorištavanju ovih sredstava najuspješnije udruge s područja grada Knina s do sada sveukupno ostvarenih 23 milijuna kuna.

Iz istog Fonda financiran je projekt Zaželi, a ministar je ovom prilikom najavio kako se projekt nastavlja te će detaljno biti predstavljen za nekoliko dana. Gradonačelnik Tomislav Rob također najavljuje dodatne projekte koji će se provoditi na području grada.