Baranjsko ‘crveno zlato’ ove godine ćemo plaćati 28 eura po kilogramu

foto: MB Press

Vrijedna obiteljska gospodarstva u Baranji naraštajima žive od proizvodnje nadaleko poznate, začinske paprike, posebice u Lugu- selu paprike.

Za berače baranjskoga crvenog zlata ni ova godina nije bila laka. Svježe paprike već su stigle u dvorišta vrijednih poljoprivrednika.

Sam proces u proizvodnji crvenoga baranjskog zlata, od polja do stola, traje i do osam mjeseci. Stoga i ne čudi ovogodišnja cijena domaćeg proizvoda, od 28 eura, na tržištu.

Paprike, koje su ubrali prije tri tjedna, čekaju daljnju obradu. U selu Lug, Jožef Kelemen objašnjava kako se zdravi plodovi pažljivo odvajaju, spremaju u gajbice te nose u sušaru gdje će kroz dvanaest dana postati suhi plodovi, spremni za daljnju preradu.

Teška sezona i nedostatak radne snage

Obitelj Stojanović, koja se također bavi uzgojem paprike, u odnosu na prošlu godinu imaju ral manje začinske paprike. Osim smanjenih površina, izazov je i nedostatak radne snage, zbog čega je svaka pomoć dragocjena.

„Sve se radi ručno, koliko god vremena treba dok oberemo. Plodovi prolaze kroz ruke više puta. Nije to nimalo jednostavno,“ ističe Rozalija Salaj iz Luga, dok Katarina Šnajder, također iz Luga, napominje da su joj ove godine zbog godina i iskustva radni kapaciteti smanjeni: „Prije sam znala nizati dvadeset vijenca dnevno, a sada, kako sam starija, uvijek ide malo manje.“

I obitelj Varga od ovogodišnjeg uroda očekuje papriku vrhunske kvalitete. Melju je na tradicionalan način – u kamenom mlinu.

“Za kilu začinske mljevene paprike je potrebno oko 10 do 12 kila svježe paprike. Znači, omjer je jedan naprema deset”, kaže Tatjana Varga iz Bilja.

S razlogom je nazivaju i kraljicom začina, nema joj premca, a ove godine krasi je i cijena od 28 eura po kilogramu.

Prilog možete pogledati na linku.