Beli Manastir ove godine ugošćuje festival “Zemlja bez granica”

Obiteljski festival Zemlja bez granica ove godine Udruga Breza organizira u suradnji s Osječko-baranjskom županijom i Hrvatskom zakladom za djecu te uz podršku gradova Beli Manastir, Đakovo i Valpovo, Općine Ernestinovo i Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića iz Đakova.

Iako je već 17. po redu, Festival se prvi put održava na četiri lokacije – Ernestinovo, Valpovo, Beli Manastir i Đakovo. Uobičajeno, ponudit će bogat i raznovrstan program s više od 60 radionica i desetak večernjih događanja poput koncerata i predstava s više od 100 voditelja i izvođača iz Hrvatske, Mađarske i Poljske. Povodom skorog početka Festivala u sjedištu Osječko-baranjske županije u Osijeku danas, 4. srpnja na konferenciji za medije predstavljeni su program i značaj Festivala.

“Osječko-baranjska županija je s oduševljenjem prihvatila prijedlog Udruge Breza da se ove godine tradicionalni festival Zemlja bez granica proširi na druga mjesta u našoj županiji. U tome smo vidjeli priliku da sva djeca dobiju jednake mogućnosti uključivanja u ovaj festival, što nam je bila glavna motivacija prilikom organizacije. Sve započinje u Ernestinovu gdje otvaramo festival, nakon čega slijede Đakovo, Beli Manastir i Valpovo uz glavnu krilaticu festivala „Moj, moja, moje“. To je upravo ono na što i Osječko-baranjska županija stavlja naglasak, ljubav prema obitelji, kraju, općini, gradu, županiju uz njegovanje tradicijskih i obiteljskih vrijednosti i prenošenje svega toga na mlađe naraštaje kako bi mladi ostali ovdje i ovdje stvarali svoje obitelji, a mi kao županija imali savjesne, mlade, sposobne i kreativne građane”, rekla je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade OBŽ Miranda Glavaš Kul.

Voditeljica festivala Suzana Vargović izrazila je zadovoljstvo ovogodišnjim načinom organiziranja festivala i omogućavanjem djeci da na neformalan način steknu nova znanja i vještine.

“Zahvaljujući suradnji s Osječko-baranjskom županijom koja nas je odmah prepoznala i podržala te uz pomoć Zaklade za djecu Hrvatske, ali i gradova Đakova, Valpova i Belog Manastira i Općine Ernestinovo, uspjeli smo realizirati ovaj festival. Veseli me i primjer dobre prakse koji smo ostvarili s OŠ Ivana Gorana Kovačića Đakovo u kojoj ćemo imati eksperimentalnu verziju nove i suvremene škole. Želimo u djeci probuditi želju za suradnjom, zajedništvom, međugeneracijskim povezivanjem, inovativnim i kreativnim izražavanjem, ali i očuvanjem obiteljskih vrijednosti i kulturnog identiteta koji su važni u odrastanju svakog djeteta. Festival je otvoren i besplatan za svako dijete, bez obzira na njegove sposobnosti, ali i ekonomsku moć roditelja, zbog čega se zahvaljujem na financijskoj pomoći, bez koje bi ga bilo teško organizirati. Naša je Udruga u protekloj godini provela puno radionica i edukacija za roditelje koji su istaknuli da imaju poteškoća u postavljanju granica djeci koja provode puno vremena na društvenim mrežama, i upravo zbog toga smo, i ovim festivalom, željeli istaknuti koliko je važno da djeca uče nove vještine, druže se, igraju vani i stvaraju novi svijet mašte”, rekla je Suzana Vargović.

Naglasila je kako je ovaj festival izvrstan primjer dobre suradnje civilnog sektora, obrazovnog sustava, jedinica lokalne i regionalne samouprave i krajnjih korisnika te da je Zemlja bez granica ove godine dobila prestižno međunarodno priznanje za inovativni razvoj u sklopu godišnjih međunarodnih nagrada Montessori Global Education Awards (London).

Zamjenik gradonačelnika Goran Hes rekao je da Beli Manastir ugošćuje Zemlju bez granica 30. kolovoza, a brojne radionice bit će održane u Glazbenoj školi i Osnovnoj školi Franjo Tuđman, dječjem vrtiću i na središnjem trgu. Za sve sugrađane Grad Beli Manastir osigurao je i balon na vrući zrak kojim će omogućiti pogled na svoj grad iz ptičje perspektive.

Ravnatelj OŠ Ivana Gorana Kovačića Đakovo Josip Drmić kazao je da je program Festivala naišao na izniman odaziv učenika i nastavnika. “Osmislili smo 23 inovativne radionice na temu „Moja škola iz mašte“. Očekujemo veliki broj sudionika iz Đakova i Đakovštine, u suradnji s drugim osnovnim školama, a sve će se održati 30. kolovoza i 1. rujna u dvorištu OŠ Ivan Goran Kovačić. Škola će biti poligon kreativnosti za naše sugrađane, a u aktivnosti će biti uključeni i stariji sugrađani, čime smo osigurali da na ovom festivalu svi pronađu ponešto za sebe. Nastavnici naše škole, kao i suradnici, pobrinut će se da u tri dana održavanja festivala svi uživaju u zamišljenim aktivnostima koje će starije vratiti u mladost, a mlađe pripremiti za nove početke”, istaknuo je Drmić.

Viša savjetnica za udruge i sport iz Grada Đakova Marija Vlajčić kazala je kako se Grad Đakovo se uključio i podržava Festival te izrazila zadovoljstvo što će grad biti dobri domaćin stotinama djece koja će uživati u različitim radionicama te bogatim večernjim programima. Bit će tu i koncerata, predstava, žongliranja, a vrhunac je završnica Festivala u Strossmayerovom parku  gdje će djeca prezentirati sve što su naučili tijekom Festivala.

Načelnica Općine Ernestinovo Marijana Junušić istaknula je da će otvorenje Zemlje bez granica bit će upravo u Ernestinovu. “Posebno smo ponosni jer se ove godine obilježava 50 godina Ernestinovačke umjetničke kolonije, a kroz Zemlju bez granica pripremili smo bogat program djeci. Otvorenje Zemlje bez granica bit će 2. kolovoza u parku skulptura. Djeca će se okušati u različitim kreativnim radionicama, stvarati pomoću blata, tkanine, voska, gline i mahovine, a isto tako će praviti zdrave zalogajčiće i napitke koje će podijeliti sa posjetiteljima. Tema je „Moje selo“, a sudjelovanje je besplatno za sve sudionike”, rekla je načelnica i pozvala sve zainteresirane da se pridruže manifestaciji u Ernestinovu, i to ne samo na „dječji dan“ 2. kolovoza, nego tijekom cijele manifestacije od 29. srpnja do 5. kolovoza.

“Tema radionica i događanja u Valpovu je „Moja povijest“. U suradnji s Udrugom Breza, valpovačkom osnovnom školom, dječjim vrtićem, Društvom Naša djeca i Muzejom Valpovštine pripremili smo 19 radionica; plesne, glazbene, edukativne, radionice štitova i kruna, cirkuskih vještina, štulanja, izrade zmaja, arheološka i druge. Produkt tih radionica prezentirat će se 28. i 29. kolovoza u parku i dvorištu dvorca Prandau Norman, kao i viteške igre i bogati večernji program”, rekao je direktor Turističke zajednice Grada Valpova Eduard Lacković.