Belomanastirski Gradski sportski park dio Dana otvorenih vrata EU projekata

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije uz podršku Europske komisije i ove godine organizira „Dane otvorenih vrata EU projekata“ koji se održavaju u razdoblju od 20. do 30. studenoga 2021. godine.

Cilj održavanja „Dana otvorenih vrata EU projekata“ je najširoj javnosti predstaviti projekte koji su dali doprinos razvoju lokalnih zajednica u područjima kao što su energetika, istraživanje i razvoj, kultura, obrazovanje, poduzetništvo, promet, zaštita okoliša, ruralni razvoj, socijalna uključenost, turizam, zdravlje i mnoga druga.

Grad Beli Manastir i ove godine sudjeluje u provedbi aktivnosti u sklopu „Dana otvorenih vrata EU projekata“ virtualnim predstavljanjem izgradnje stadiona u sklopu projekta „Gradski sportski park“.

Projekt „Gradski sportski park“ dio je Intervencijskog plana Grada Belog Manastira i Općine Darda. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava između Grada Belog Manastira, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Središnje financijske agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije potpisan je 3. srpnja 2020. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 32.233.834,24 kune, od čega bespovratna sredstva iznose 24.099.937,97 kuna.

Projekt „Gradski sportski park“ realizira se na dvije lokacije: na lokaciji postojećeg gradskog stadiona započela je izgradnja novog objekta s borilištima, a već izgrađen gradski bazenski kompleks koristi se u svrhu sporta i rekreacije u vodenim sportovima.

Realizacijom cijelog projekta osigurat će se sportska i društvena infrastruktura lokalnoj zajednici, donoseći dobrobit svakom pojedincu, a posebno sportašima, rekreativcima i djeci. Izgradnju infrastrukture dopunit će planirani soft projekti, provedbom kojih će sama infrastruktura dodatno oživjeti, a aktivnostima će biti obuhvaćene sve strukture društva u lokalnoj zajednici, a posebice djeca i mladi koji će kroz provođenje aktivnosti unutar projekta imati priliku biti uključeni u razvoj svih športsko-rekreacijskih aktivnosti na području grada.

Radovi na izgradnji prve lokacije – gradskih bazena, započeli su 4.11.2019. godine, a završeni su prije roka, 27.7.2020. godine. Tako su gradski bazeni otvoreni za kupače u kolovozu 2020. godine, a njihova vrijednost iznosila je više od 16 milijuna kuna. Dio sredstava za izgradnju gradskih bazena osigurala je i Osječko-baranjska županija s iznosom od 1.000.000,00 kuna.

Na novouređenom bazenskom kompleksu nalazi se rekreacijski bazen, bazen s atrakcijama – vodena gljiva, žuboreća plaža, masažeri i tobogani, te dječji bazen s igralima na kojem se tijekom sezone provodi i škola plivanja za najmlađe sugrađane. U sklopu kompleksa izgrađen je i sanitarni čvor s kabinama za presvlačenje, trampolini za djecu, sportski tereni, drvene pergole kao zaštita od sunca i za smještaj ležaljki, a obnovljen je i uređen ugostiteljski objekt. U ovoj sezoni uređeno je i igralište za mini golf i teren za odbojku na pijesku.

U sklopu rekonstrukcije i izgradnje druge lokacije – gradski stadion, započela je izgradnja središnje zgrade sportskog parka sa gledalištem – tribinama (622 mjesta, od kojih su natkrivena 432 mjesta) te je u pripremi izgradnja glavnog i pomoćnog nogometnog igrališta i različitih pratećih sadržaja i sportskih borilišta. Ugovor o javnoj nabavi radova vrijednosti 27.679.101,94 kuna s izvođačem potpisan je 23. lipnja 2021. godine. Završetak cjelokupnog projekta planiran je za 22. srpnja 2022. godine.

Za izgradnju pratećih sadržaja na drugoj lokaciji – gradski stadion osigurana su dodatna sredstva u iznosu od 275.000,00 kuna Ministarstva turizma i sporta i to za izgradnju teniskih terena. Izgradnjom cjelokupne infrastrukture u sklopu projekta „Gradski sportski park“ tako će se osnažiti i revitalizirati javna i društvena aktivnost središta grada, te će se smještajem raznorodnih sadržaja u sportskom kompleksu naročito doprinijeti osnaživanju gravitacijske funkcije ovog danas nedovoljno iskorištenog dijela gradskog prostora.

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program konkurentnost i kohezija 2014.-2020., Provedba Intervencijskog plana Grada Belog Manastira i Općine Darda.