Beroš: HZJZ treba propisati što s “cjepivom viška”

foto: screenshot

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je kako je u Hrvatskoj epidemiološka krivulja i dalje u silaznoj putanju, ali da treba uzeti u obzir da je jučer hospitalizirano 82 građana, te ih 13 stavljeno na respirator.

“Sve je to ono što nas upozorava da epidemija nije gotova. Tijek krivulje se može promijeniti ukoliko budemo stavljati osobne interese ispred zdravlja nacije”, poručio je Beroš.

Dodao je kako je jedini put izlaska iz covid-krize pridržavanje epidemioloških mjera i plana i programa cijepljenja.

“Nemojmo dozvoliti da pojedini slučajevi prekorednog cijepljenja, pogotovo ako je riječ o ljudima bez komorbiditeta i mlađe životne dobi, zasjeni sve ono dobro što smo učinili tijekom pandemije. Molim sve one koji provode cijepljenje da se drže i pridržavaju plana i programa cijepljenja”, naglasio je Beroš.

Izvijestio je kako je jučer uputio dopis Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo da propiše način postupanja s onim cjepivom koje ostane viška, a nema predviđenog zdravstvenog djelatnika ili građanina koji je bio naručen za to cijepljenje.

“Mislim da takav protokol mora biti napravljen. Moj je dopis jutros otišao prema HZJZ-u i očekujem njihov odgovor”, zaključio je Beroš.