Beroš: Pada broj zaraženih, danas 3.797

foto: Vlada RH

U protekla 24 sata zabilježeno je 3797 novih slučajeva koronavirusa, udio zaraženih u testiranima je 33,97 posto, u odnosu na tjedan dana ranije imamo pad za 16 posto, a u odnosu na dva tjedna ranije pad je 30,5 posto, izjavio je u petak na sjednici Vlade ministar zdravstva Vili Beroš.

Na bolničkom liječenju je trenutno 2352 osobe, a na respiratoru su 321 bolesnik.

“U odnosu na tjedan ranije u bolničkom sustavu bilježimo blaži pad broja hospitaliziranih, no i dalje su veliki kapaciteti namijenjeni zbrinjavanju covid bolesnika. Žalosti činjenica da većinu kapaciteta i daje pune necijepljeni, čime se neminovno utječe na izvršavanje ostalih nehitnih medicinskih programa”, rekao je Beroš.

Do danas je cijepljeno 65,28 posto odraslih stanovnika Hrvatske, a 279.200 osoba primilo je treću dozu.

Izvješća liječnika obiteljske medicine o pozivima necijepljenima starijima od 65 godina na cijepljenje pokazuju da su dvije trećine kontaktiranih odbili primiti cjepivo, naveo je Beroš.

Od uvođenja covid potvrda detektirano je 8745 pozitivnih pri brzom antigenskom testiranju, čime je prema epidemiološkoj projekciji spriječena zaraza 43.725 ljudi, od kojih bi 648 bilo hospitalizirano, a 196 umrlo.

Do danas je izdano 4.046.424 digitalnih potvrda za 2.849.771 osobu.

U ovom trenutku ne treba donositi nove mjere

“Posljednjih dana smanjuje se broj novih slučaja, no broj onih koji su izgubili bitku je visok, zato ponovno pozivamo na cijepljenje, posebno starije građane i one s komorbiditetima”, poručio je Beroš.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je kako brojke zadnjih dana pokazuju pad novooboljelih pa je procijenjeno da u ovom trenutku ne treba donositi nove mjere, tako da ni Nacionalni stožer nije donosio nove odluke.

“No, još se ne bi smjeli opustiti zbog pojave nove varijante omikron. Hrvatska je bila jedna od prvih koja je poduzela mjere za njegovo usporavanje. Unatoč tome trenutno imamo tri potvrđena slučaja zaraze, što nije iznenađenje s obzirom na situaciju u svijetu”, rekao je.

Po podacima Europskog centra za kontrolu bolesti, u 21 zemlji europskog gospodarskog pojasa evidentirana su 402 slučaja omikrona, dok su zemlje izvan EU-a prijavile 1378 slučajeva u 36 zemalja.

Na globalnoj razini je zabilježeno 1780 potvrđenih slučajeva u 57 zemalja.

Božinović je apelirao na građane da u božićno vrijeme izbjegavaju rizična okupljanja i da misna slavlja prate na otvorenom prostoru, ispred vjerskih objekata ili putem televizije.