Beroš: Sutra nove upute za zaštitu bolničkog sustava od prodora virusa

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je da će u ponedjeljak biti proslijeđene nove upute zdravstvenim ustanovama kako trebaju postupati u novonastalim okolnostima da bi se bolnički sustav zaštitio od prodora koronavirusa.

“U ponedjeljak će ići nova uputa zdravstvenim ustanovama kako reagirati u ovim okolnostima”, rekao je Beroš u nedjelju u Splitu, upitan kako tumači novi rast zaraženih u Hrvatskoj.

Ministar je to kazao nakon novinarske opaske kako su među danas potvrđenih 67 novozaraženih koronavirusom troje djelatnici zagrebačke KB  Dubrava.

Zdravstveni sustav uz još neke najizoloženiji širenju zaraze

“Zdravstveni sustav, uz još neke sustave, najizloženiji je širenju zaraze. Gotovo svakodnevno ekspertna skupina Ministarstva zdravstva radi situacijske analize i odlučujemo o tome što i kako napraviti”, naglasio je.

Pojasnio je kako u kreiranju mjera radi sprječavanja širenja epidemije sudjeluju i Hrvatska liječnička komora i Hrvatski liječnički zbor, istaknuvši da mjere u sprječavanju koronavirusa “sad moraju biti selektivne i ciljane”.

“I sad, kao i u ranijim situacijama, moramo djelovati zajedno i ponašati se odgovorno i napraviti sve da zaštitimo zdravstveni ustav,” poručio je Beroš. Dodao je kako u ovom trenutku nisu zabrinjavajuće brojke oboljelih zdravstvenih djelatnika i onih u samoizolaciji.

Zabrinjava što je više od polovice novozaraženih u ZG iz noćnih klubova za mlade

Osobno ga, istaknuo je, zabrinjavaju podaci da je više od polovice novozaraženih u Zagrebu “iz noćnih klubova za mlade”.

“Stožer je poduzeo određene mjere, to jest nadzor rada tih klubova  Te mjere su poduzete prije nekoliko dana i morat ćemo pričekati još koji dan da vidimo rezultate tih mjera. Vjerujemo da će to biti dovoljno da se spriječi širenje infekcije”, rekao je Beroš.

Mladima je poručio da se pridržavaju mjera potrebne fizičke udaljenosti i izbjegavaju kontakte te, ako ikako mogu ,izaberu mjesto zabave na otvorenom, a ne u zatvorenom prostoru.

Pritom je spomenuo i ples, rekavši kako neki moderni plesovi najčešće isključuju bliski kontakt, a “sve ono što uključuje kontakt nije poželjno jer se jedino dodirom virus prenosi”.

Udruga Rode organizirala je peticiju da roditeljima  omogući boravak s oboljelom djecom u bolnicama,  a upitan hoće li se, unatoč epidemiji,  roditeljima omogućiti takav boravak, ministar je kazao kako je to osjetljivo pitanje.

Ako je ikako moguće treba izbjegavati posjete roditelja bolesnoj djeci

“To je vrlo osjetljivo pitanje, struka je već dala preporuku da, ako je ikako moguće, treba izbjegavati posjete roditelja bolesnoj djeci upravo iz sigurnosnih  razloga”, kazao je Beroš. Naveo je kako je ekspertnoj grupi dao zadatak da razmotri taj problem. radi pronalaženja “optimalnog rješenja”.

Na upit kako komentira SDP-ove primjedbe da se u Hrvatskoj ne obavlja dovoljno testiranja na koronavirus, odgovorio je kako su takve izjave pokušaj prikupljanja “političkih bodova u predizbornoj kampanji”.

“Te priče se odnose na situaciju koja je politička, predizborna je utrka, pojedinci pokušavaju dobiti određen političke poene”, ocijenio je i naglasio da broj testiranja raste.

Broj testiranja primjereno raste

“Mislim da je danas obavljeno više od 800 testiranja, što je daleko više od prije nekoliko dana kad je bilo 200 testiranja  a to je potpuno jasno jer broj kontakata raste. Samo u Đakovu je organizirano preko 500 briseva, znači broj testiranja raste i ono je primjereno”, rekao je Beroš.

Ustvrdio je kako su zdravstveni kriteriji za testiranje vrlo jasni, uključuju određene simptome i kontakte s oboljelima, a takva strategija se, tvrdi, pokazala  potpuno dobrom i usporedivom s onim zemljama koje su  vršile puno više testiranja, a imale daleko lošije rezultate nego RH.

“Još jednom smo poklonili vjeru struci i mislimo da je ono što je struka iznjedrila glede kriterija testiranja optimalno u ovom trenutku”, izjavio je ministar, komentirajući SDP-ove primjedbe na račun Nacionalnog stožera.