Besplatna prehrana svih učenika osnovnih škola jedino u Osječko-baranjskoj županiji

Svi učenici 70 osnovnih škola koje djeluju na području Osječko-baranjske županije već drugu godinu imaju besplatan obrok. Kroz projekt „Školski obrok za sve“ sredstva za obroke za više od 18.000 učenika od početka 2018. godine osigurava Županija uz djelomično sufinanciranje jedinica lokalne samouprave, a već treću godinu troškovi prehrane za oko 1.500 učenika financiraju se sredstvima EU. S tim u svezi danas, 27. veljače 2019. godine, održana je početna konferencija EU projekta „Vrijeme je za školski obrok 2“ koji se provodi u okviru Poziva „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva – školsku godinu 2018./2019.“, sufinanciran iz EU fonda FEAD.

Ovaj zajednički projekt Vlade i resornog ministarstva financira se kroz fondove EU i u njemu mogu sudjelovati sve hrvatske županije, a u našoj županiji obuhvaća 1.480 učenika s težim imovinskim stanjem te je ukupne vrijednosti gotovo 1,5 milijun kuna. Međutim, Osječko-baranjska županija je specifična i jedina u Hrvatskoj po tomu što i ostali učenici, od ukupno gotovo 20.000 učenika, imaju u potpunosti besplatan školski obrok koji osigurava Osječko-baranjska županija u suradnji s jedinicama lokalne samouprave. Županija osigurava 12 milijuna kuna, a općine i gradovi oko 5 milijuna kuna – rekao je župan Ivan Anušić.

Dodao je kako Županija nastoji da projekt što prije zaživi u cijelosti, pa su gotovo sve škole opremljene s potrebnim uređajima u kuhinjama te mogu pripremati barem 1-3 toplih obroka tjedno. U daljnjoj fazi predviđeno je da nabava namirnica koje su ekološki prihvatljive i zdrave bude s lokalnih OPG-ova, što je odgovornost ravnatelja škola od kojih dio to već potpuno primjenjuje, a očekuje se da će do kraja godine svi u tomu uspjeti.

– Najznačajniji dio infrastrukturne potpore za potpunu primjenu školskog projekta je izgradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće u Osijeku, koji se počinje graditi ove i bit će završen iduće godine. Sredstva za izgradnju su u potpunosti osigurana, gradit će se u Industrijskoj zoni Nemetin, projektna dokumentacija je u završnoj fazi, ubrzo slijedi izdavanje građevinske dozvole i raspisivanje natječaja za izgradnju. Centar će, između ostalih funkcija, osiguravati i sve namirnice potrebne za školski jelovnik, i to i količinski i kvalitetom, što sada OPG-ovi ne mogu u cijelosti – najavio je župan.

‘Vrijeme je za školski obrok 2”

Projekt ”Vrijeme je za školski obrok 2” predstavlja nastavak projekta „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva“ koji je Osječko-baranjska županija uspješno provodila u školskoj godini 2016./2017., te projekta „Vrijeme je za školski obrok“ koji je provodila u školskoj godini 2017./2018. Cilj projekta je ublažavanje najgorih oblika dječjeg siromaštva, pružanjem nefinancijske pomoći djeci u siromaštvu ili u riziku od siromaštva i to u vidu podjele hrane u osnovnim školama.

Ove školske godine u projekt je uključeno ukupno 1.480 učenika u riziku od siromaštva iz 33 osnovne škole kojima je osnivač Osječko-baranjska županija.

Planirano trajanje projekta je šest mjeseci, uz mogućnost retroaktivnog financiranja prihvatljivih troškova. Projekt je provodi od 21. siječnja 2019. godine, a prihvatljivi troškovi će se financirati od 3. rujna 2019. godine. Vrijednost projekta je 1.487.566,50 kuna te su sredstva u cijelosti bespovratna, 85 % iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije i 15 % iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.