Sijanje pšenice donosi sreću u godini pred nama
Božićna pšenica, duboko usađena tradicija u mnogim kulturama diljem svijeta, predstavlja simbol plodnosti, obnove i novog života. Ovaj običaj je vrlo vjerojatno slavenskog porijekla, a osim u Hrvatskoj, obilježava se i u južnoj Italiji te Portugalu. Božićna pšenica postala je neizostavan dio blagdanskog ozračja, posebice tijekom božićnih proslava. Ova simbolika pšenice duboko je ukorijenjena u različitim vjerovanjima i običajima, prenoseći poruku o plodnosti tla, obnove života i radosti koju donosi blagdansko razdoblje.
Prema narodnom vjerovanju, njezina gustoća, boja i sam izgled vlati, pokazuju kakva će biti naredna žetva, dobra ili pak lošija. Što je pšenica gušća, zelenija, takva će biti i godina – rodna i bogata.
Pšenica se sije u prosincu tijekom adventa. Neki će je posijati već početkom mjeseca, na blagdan svete Barbare, 4. prosinca, a neki na svetu Luciju, 13. prosinca. Nećete pogriješiti ako ju posijete bilo koji dan između.
Njezin rast do Božića simbolizira novo rođenje i rast života usred zimske hladnoće. Ovaj običaj često je povezan s nadom u plodnost zemlje i obilje u nadolazećoj godini.
U mnogim domovima, Božićna pšenica postala je ne samo simbol, već i tradicionalni ukras tijekom božićnih blagdana. Njeno prisustvo stvara atmosferu topline, zajedništva i radosti, podsjećajući ljude na ciklus života i obnove koji Božić simbolizira. Ova jednostavna gesta sadnje pšenice i njezin rast tijekom blagdana postala je ceremonijalni čin koji spaja prošlost sa sadašnjošću, podsjećajući nas na važnost plodnosti, života i nade u budućnost tijekom ovog posebnog razdoblja.
Već svi jako dobro znamo kako se pšenica sije. Dan prije se namoči, kako bi se potaknulo klijanje. U posudicu u kojoj će rasti, a to može biti tanjurić, zdjelica ili pak lončić za cvijeće, stavlja se malo zemlje koja je vlažna. Kada je pšenica nabubrila, voda se ocijedi i posija u zemlju.
Svaki dan joj dajemo potrebnu hidrataciju, po potrebi i nekoliko puta dnevno, posebno kada krene klijati i nicati. Pazite da ne pretjerate jer će se inače upljesniviti. Prilikom sijanja ne morate koristiti zemlju, posebno ako koristite dublju posudu.
Kada pšenica naraste dovoljno visoko, ošišajte ju. Također, možete ju povezati vrpcom kako se vlati ne bi širile na sve strane.