Božinović: Glavna zadaća i dalje borba protiv koronavirusa

ZAGREB, 22. ožujka 2020. (Hina) – Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je u nedjelju da je njihova glavna zadaća i dalje borba protiv koronavirusa, pozvavši građane da se i u situaciji koju je zakomplicirao jutrošnji potres pridržavaju mjera socijalne distance i higijene.

Potres je sigurno zakomplicirao borbu protiv koronavirusa, ali brzom reakcijom svih službi – vojske, policije, te zdravstvenih i komunalnih službi, saniraju se štete, rekao je Božinović novinarima.

Za građane kojima su domovi oštećeni do te mjere da se u njih ne mogu vratiti priprema se smještaj u studentskom domu Cvjetno naselje, što se očekuje već od 16 sati, kazao je.

Božinović je upozorio da se zbog potresa ne smije zaboraviti na borbu protiv koronavirusa, koja će potrajati, pa se građani i dalje moraju pridržavati svih mjera socijalne distance i higijene.

“O novim mjerama ćemo razgovarati, ali moramo ići u tom smjeru kako bi s jedne strane zbrinuli sve koji su već pozitivni i učinili sve da život ne stane kad je u pitanju opskrba stanovništva”.

Želimo naći minimalnu mjeru onoga što građani mogu obaviti tijekom dana, a sve ostalo od kuće, kaže Božinović.

Novinarima je rekao da je policijski sat “mjera za neposluh”, ali je uvjeren da će se ljudi ponašati odgovorno i da će to prihvatiti.

“Ako bude potrebno možemo ići do krajnosti jer imamo povećanje oboljelih zadnjih dana”, poručio je.

Po podacima koje je iznio, u saniranju posljedica potresa aktivirano je više od 500 policajaca i 300 pripadnika Hrvatske vojske.