Božinović o popuštanju mjera: 1. veljače se neće dogoditi ništa spektakularno

foto: screenshot

Danas na redovnoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske potpredsjednik Vlade, Davor Božinović, osvrnuo se na učestala pitanja novinara o popuštanju ili pooštravanju mjera nakon što ove postojeće ističu 31. siječnja.

“Vidimo i danas da je broj zaraženih manje od prije tjedan dana i prije dva tjedna. Udio pozitivnih je 12.7 posto, prošli tjedan je bilo 14 posto. Bitno je da taj trend održimo, to nam otvara da razgovaramo o nekim korekcijama. I to smo više puta istakli, 1.2. sigurno nije datum kad će se dogodit nešto spektakularno u smislu popuštanja mjera” – rekao je Božinović.

Iako su dnevni brojevi novozaraženih u padu Stožer još uvijek ne otkriva što se točno po pitanju postojećih mjera dešavati. Iskazali su zabrinutost obzirom na pogoršanje situacije u drugim europskih zemljama, proširenje novog soja i strožih mjera koje uvode druge zemlje.

“Što se tiče popuštanja mjera, mi sljedećih desetak dana koliko nas dijeli od donošenja nove odluke procjenjujemo sve mjere, do tada je situacija ovakva kakva je. Što se tiče konkretnih pitanja, odgovor će idućih desetak dana biti na tragu toga da promišljamo o svemu i pratimo učinke mjera koje su donesene i koje su na snazi.”, rekao je Božinović.

U medijima još prije nekoliko dana pojavila se informacija da će postojeće mjere iz blagim opuštanjem biti na snazi do početka veljače, a da će se teretane i ugostiteljski objekti otvarati s početkom ožujka. Upravo te navode nije komentirao nitko iz Nacionalnog stožera.